Tužioci EULEX-a otvorili su preliminarnu istragu o navodima iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima, saopštila je misija EU na Kosovu.


Iz EULEX-a je takođe saopšteno da veoma ozbiljno shvataju navode iz izvještaja izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja.

"EULEX posjeduje kapacitet, stručnost, lokaciju i nadliježnost da izvrši sudsko ispitivanje. Mi smo spremni, voljni i u mogućnosti da preuzmemo tu odgovornost”, navodi se u saopštenju.

EULEX navodi da su njegovi tužioci spremni odmah da počnu rad ukoliko dobiju dokaze i činjenice o navodima iz izvještaja Martyja o trgovini ljudskim organima i ostalim kriminalnim radnjama nakon sukoba na Kosovu, u koje su, prema izvještaju izvjestioca SE, umešani bivši pripadnici UÇK koje je vodio aktuelni kosovski premijer Hashim Thaçi.

EULEX poziva sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući samog Martyja, da iznesu sve dokaze koje imaju u pogledu tih optužbi.

"Razumijemo zabrinutost u pogledu zaštite svjedoka u regionu, ali smo potpuno sigurni u svoju jedinicu za zaštitu svjedoka. Iskustvo je već pokazalo da je ona u stanju da riješava veoma osjetljive slučajeve", navodi se u saopštenju.

"Kao misija vladavine prava, mi radimo na osnovu činjenica i dokaza. Bez dokaza ne može doći do krivičnog gonjenja. Ako dobijemo takve informacije, naši tužioci su spremni da odmah krenu sa radom", dodaje EULEX.