Egipatska vojska izašla je u petak navečer na ulice Kaira da bi pomogla policiji u provođenju policijskog sata, koji nije ispoštovalo nekoliko hiljada demonstranata, nastavljajući proteste i paleći zgrade vlade.

Tokom četiri dana demonstracija, prema najnovijim podacima, poginulo je osam osoba, a u petak u neredima je povrijeđeno 410 osoba, od kojih su neki pogođeni mecima.

Predsjednik Hosni Mubarak, čiju ostavku traže demonstranti, proširio je policijski sat na sve egipatske gradove, pošto ga je prvobitno uveo u Kairu, Aleksandriji i Suezu, u periodu od 18 do sedam sati ujutru po lokalnom vremenu.

Ta mjera nije spriječila nekoliko hiljada ljudi da ponovo izađu na ulice egipatske prijestonice, a grupa demonstranata je pokušala da upadne u zgrade državne televizije i Ministarstva vanjskih poslova.

U sjedištu vladajuće Nacionalne demokratske partije u Kairu podmetnut je požar, a kancelarije te stranke bile su meta napada i u drugim gradovima.

Očevici tvrde da su se čuli pucnji u ulici blizu parlamenta, kod kancelarije premijera i drugih zgrada vlade u centru prijestonice, gdje je u to vrijeme bilo više od 1.000 demonstranata.

Hiljade demonstranata, noseći kamenice, flaše i motke, uspjelo je da otjera nekoliko stotina policajaca s glavnog trga u centru Kaira, a nekoliko policajaca je skinulo svoje uniforme i značke i pridružilo se demonstrantima.

U Suezu su u petak navečer na ulice poslati tenkovi, koji su raspoređeni ispred ruševina policijske stanice koja je u četvrtak navečer zapaljena.

Nekoliko desetina demonstranata se pelo na tenkove, pokušavajući da razgovaraju s vojnicima.

Stanovnici su agenciji Reuters rekli da su vojnici otvorili vatru na demonstrante koji su se popeli na tenkove, ali nije bilo moguće potvrditi te informacije.