Komandant KFOR-a Erhard Buhler izjavio je da je opšte stanje na Kosovu mirno i stabilno, tvrdeći da će i nakon smanjenja trupa sa deset na pet hiljada, KFOR-a imati kapaciteta da podrži EULEX i Policiju Kosova u slučaju većih poremećaja.


"Policija Kosova, uz podršku misija je uglavnom u stanju da kontroliše javni red. Dakle, čak i poslije reorganizacije KFOR-a i smanjenja broja vojnika, on će i dalje imati dovoljno kapaciteta da podrži EULEX i policijiu u slučaju većih poremećaja ", rekao je Buhler govoreći članovima Vojnog komiteta NATO.

Njemački general je ocjenio da je zajedničkim snagama KFOR-a, Policije Kosova i EULEX-a od oktobra prošle godine bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova poboljšana, navodeći da je stanovništvo sjevernog dijela Kosova to pozdravilo.

Buhler smatra da bi demarkacija duž granice sa Crnom Gorom mogla da bude završena u ljeto ove godine, a da će KFOR ostati da obezbjeđuje administrativnu granicu.
 
On je prenio da je demarkacija granice sa Makedonijom sa kosovske strane završena i da je polovina tog pojasa predata na obezbjeđivanje Policiji Kosova.

Njemački general je ponovio da će od 1. marta ove godine KFOR imati potpuno novu strukturu, sa dve mobilne multinacionalne strukture, napuštajući dosadašnju praksu da vojne jedinice budu fiksirane za određenu zonu.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmussen izjavio je nedavno da će broj vojnika u sastavu KFOR-a na Kosovu biti prepolovljen i da će smanjenje broja vojnika sa 10.000 na 5.000 biti završeno do 1. marta.