Državni sekretar, takozvanog Ministrastva za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, očekuje od EULEX-a anuliranje uredbe Ministrarstva unutrašnjih poslova Republike Kosova o konfiskaciji novih tablica Republike Srbije izdatih za gradove na Kosovu.


U izjavi za nacionalnu srpsku televiziju Ivanović je u subotu rekao da je od EULEX-a zatraženo da se barem na dva dana odloži uredba o tablicama. Ivanović je odluku Prištine nazvao ilegalnom i nastavio da ovo može negativno uticati i na buduće razgovore između Prištine i Beograda.

Ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi je za medije na Kosovu obzananio da je bilo zahtjeva od strane EULEX-a o anuliranju odluke, pa čak i odgađanju na dva dana, kako bi razgovarali sa Beogradom.

S druge strane EULEX nije objavio da je razgovarao s Beogradom i koje su mjere poduzete kako bi se prevazišla nastala situacija. Kancelarija za odnose sa javošću EULEX-a je ponovila svoju izjavu od prije nekoliko dana kojom se zahtjeva od obe strane suzdržavanje od djela koje bi moglo dovesti do provokacija.