Aktivisti albanskih partija u Plavu treći dan su u akciji prikupljanja potpisa za peticiju kojom se od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope traži da odbaci izvještaj Dicka Martyja, u kome se odlazeći kosovski premijer Hashim Thaçi optužuje da je umešan u trgovinu organima.

 
Peticijom se Martyjev izvještaj, koji Thaçija i njegovu nekadašnju Oslobodilačku vojsku Kosova sumnjiči za umešanost u trogovinu organima otetih Srba sa Kosova u vrijeme NATO bombardovanja SRJ, ocjenjuje kao neosnovan i tendenciozan.

Inicijativu za potpisivanje ove peticije u svim crnogorskim opštinama u kojima žive Albanci pokrenuo je lider Demokratskog saveza Albanaca (DSA) u Crnoj Gori Mehmed Bardhi. On je rekao da će ta akcija biti nastavljena i naredne sedmice.

“U svim opštinama u kojima DSA djeluje biće omogućeno svima koji to žele da potpišu peticiju protiv Dicka Martyja”, kazao je Bardhi, naglasivši da ta akcija “nije usmjerena protiv Crne Gore”.

Bardhi kaže da Albanci iz Crne Gore žele istinu o tom slučaju i protive se “načinu na koji je Marty došao do izvještaja”, koji, kako smatra, “nije potkrepljen dokazima”.

“Taj izvještaj urušava ugled albanskog naroda pred demokratskim svijetom i njegovu pravednu borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije”, rekao je Bardhi.


Aktivisti za prikupljanje potpisa protiv Martyja - Skender Hasangjekaj, Budak Rugovaj i Uran Gjonbalaj rekli su da je do sada prikupljeno više od 500 potpisa i da očekuju da će peticiju danas potpisati najmanje 1.000 građana Plava i okoline. Hasangjekaj je kazao da iza peticije, kojom se traži odbacivanje Martyjevog izvještaja, stoje Organizacija veterana rata OVK i Udruženje roditelja poginulih boraca OVK.