Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da neće da mijenja niti da obustavlja uredbu o zabrani korišćenja novih srpskih tablica.


Rexhepi je rekao da je rješenje u tome da vlasti Srbije nastave da registruju vozila sa starim tablicama na kojima su početna slova gradova na Kosovu.

On je istovremeno poručio vlastima u Srbiji da prestanu sa izdavanjem novih registarskih oznaka.

“Ja ne namjeravam da povučem odluku. Preko EULEX-a sam prije desetak dana obavjestio vlasti u Beogradu da će da uslijedi ovakva uredba ukoliko počnu da izdaju nove tablice sa početnim slovima imena gradova na Kosovu“, rekao je Rexhepi i dodao da ne zna da li je EULEX obavijestio vlasti u Srbiji.

Rexhepi je najavio da od nove kosovske vlade treba očekivati da donese odluku o zabrani upotrebe i starih registarskih tablica MUP-a Srbije, ali da će u tom slučaju biti dat rok od nekoliko mjeseci da se izvrši preregistracija na kosovske tablice.

Ministar unutrašnjih poslova je u utorak donio uredbu kojom zabranjuje da se na Kosovu kreću vozila sa novim registarskim tablicama koje na sebi imaju početna slova gradova na Kosovu, a koje od početka ove godine izdaje MUP Srbije.

Rexhepi je izjavio da je uredba upućena svim regionalnim policijskim centrima na Kosovu i stupa na snagu odmah.

“Sve nove tablice koje izdaje MUP Srbije a imaju oznaku gradova na Kosovu biće oduzete, a slučaj će dalje biti predat nadliježnim organima. Stare tablice ostaju da važe do odluke Vlade Kosova, koja će vjerovatno podrazumijevati davanje roka od nekoliko mjeseci za preregistraciju“, precizirao je tada Rexhepi.