Turski hirurg Yusuf Sonmez, optužen da je bio član međunarodne mreže trgovaca ljudskim organima na Kosovu, rekao je da je istina da je 2008. godine nakratko boravio na Kosovu i radio u privatnoj klinici "Medicus" kraj Prištine, ali da je tamo bio samo kao hirurg i da nije učestvovao u trgovini organima.


Sonmez je naglasio da se nikada nije upoznao Hashimom Thaçijem niti sarađivao s njim, ali je istakao da poznaje ljude čija se imena nalaze na optužnici, među kojima je Lutvi Dervishi koji je bio gazda "Medicusa" i koji ga je 2008. godine nagovorio da dođe iz Istanbula na Kosovo kako bi obavljao operacije.

"Mnogo pacijenata sa Kosova i iz Albanije dolazilo je u Tursku zbog operacija, pa je Dervishi imao ideju da je bolje da organizujemo obavljanje zahvata u Prištini", istakao je Sonmez, koji tvrdi da je sve što je u "Medicusu" radio bilo u skladu sa dobrom ljekarskom praksom, i uz sve dozvole.

On je za ''Večernje novosti'' rekao da ne zna da li je tamo, prije ili poslije njegovog boravka, zaista bilo trgovine organima koji su kasnije prodavani na crnom tržištu za po 100.000 eura.

"Iz ove perspektive, naravno da se kajem što sam ikada prihvatio taj poziv. I, nadam se da nikada više neću kročiti nogom na tlo Kosova", rekao je Sonmez, koji je svjestan da ga dovode u vezu sa Thaçijem, kojeg je izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty optužio da je predvodio kriminalnu grupu koja je uzimala organe zarobljenih Srba tokom sukoba na Kosovu.

"Čuo sam za optužnicu protiv Thaçija. Nisam upoznat sa detaljima, ali se kunem u sve što imam i u sve što vjerujem da nemam veze sa 'žutom kućom' ni sa vađenjem organa Srbima. Želio bih da svi u Srbiji znaju da nisam nikakav monstrum. Tog čovjeka nikada nisam vidio, niti bih želio da ga sretnem", rekao je Sonmez.

Sedmoro ljudi optuženo je da je bilo dio međunarodne mreže koja je lažno obećavala siromašnim ljudima iz cijelog svijeta da će im platiti 20.000 dolara ukoliko pristanu da prodaju svoje bubrege.

Osim Sonmeza i izraelskog državljanina Moshea Harela, koji je bio glavni "organizator" posla, tu je i pet kosovskih Albanaca, među kojima su i Ilir Recaj, bivši visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja, Lutvi Dervishi i njegov sin Arban, i ljekari Sokol Hajdini i Driton Jilta. Istraga Specijalnog tužilaštva EULEX-a još traje, pa nije isključeno da će spisak biti proširen.