Lokalni institucionalni čelnici, predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi izjavili su danas kako je "Kosovo spremno za izgradnju diplomatskih odnosa sa zemljama u regiji", dok je paljenje makedonske zastave u Prištini, predsjednik Sejdiu nazvao "gnusnim činom".

"Trebam imati podatke o onome što se dogodilo. Kosovo je primjer zemlje koja na najbolji mogući način predstavlja dobre odnose sa susjedima. Naravno da je nerazumno da se dogodi nešto što je izvan pravila kodeksa ponašanja. Za nas je veoma važno da bi trebalo ići na izgradnji dobrih odnosa između dviju zemalja, ali i drugih zemalja u okruženju", rekao je predsjednik Sejdiu.

Dok je u povodu zahtjeva makedonskih Albanaca o povlačenju enciklopedijepredsjednik Sejdiu rekao da "historija treba biti napisana pravilno i s argumentima".

Takođe i premijer Thaqi je izjavio da institucije zemlje ostaju predane uspostavljanju diplomatskih odnosa sa svim zemljama regije.

"Kosovo ulaže napore u uspostavljanju odličnih odnosima sa svim zemljama regije. Republika Makedonija je priznala Kosovo kao državu, takođe i Albanija i Crna Gora. Sada ćemo imati napredak u diplomatskim odnosima. Moramo se usredotočiti na naš sljedeći dnevni red i ne trebamo na dnevni red stavljati pitanja koja se podudaraju s razdobljem u prošlosti, a izvješća na Kosovo priznaju ta poboljšanja", rekao je premijer Thaqi.

Lokalni čelnici, Sejdiu i Thaqi, upoznavajući javnost sa novim priznanavanjima nezavisnosti Kosova, zahvaljuju se svim zemljama koje su poduprle Kosova u Međunarodnom sudu pravde.