Na Kosovu smatraju da Izveštaj o napretku Evropske komisije predstavlja realnu situaciju o Kosovu. Vlada Kosova u ostavci još uvek se nije oglasila o izveštaju, dok predstavnici opozicionih partija ocenjuju ovaj izveštaj negativnim za Kosovo.

Oni navode da izveštaj potvrđuje, kako kažu, zanemarivanje kosovskih institucija u ispunjavanju neophodnih uslova za integraciju u EU.

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Burim Ramadani izjavio je da i ove godine izveštaj ukazuje na postignut progres u ostvarivanju zakonodavstva i potrebnih mehanizama koji bi pomogli Kosovu ka EU, ali, sa druge strane, izveštaj takođe ukazuje na konstantnu stagnaciju.

“Drugi deo koji je u vezi kriterijuma koje Kosovo treba da ispuni na putu ka evroatlanskim integracijama i dalje ostaje zabrinjavajući kao i neispunjenje obaveza koje Kosovo treba da uradi. Postoji konstantna stagnacija i u oblasti vladavine – odnosno potrebe za dobrom vladavinom, u oblastima borbe protiv organizovanog krimnala i korupcije i ostale negative pojave koje su prisutne”, kazao je Ramadani.

I potpresednik Alijanse novo Kosovo, Ibrahim Makolli, naglašava da je izveštaj ove godine govori o nedostatku volje odgovarajućih institucija na Kosovu koje bi radile na uklanjanju kritika koje su proizašle u izveštaju od prošle godine.

Sva zapažanja koja proizilaze iz ovog izveštaja predstavljaju zastoj zvanične Prištine u odnosu na ostale zemlje u regionu.

“Ovaj izveštaj treba da posluži političkoj klasi da stvori mehanizme i poduzme mere, ne samo da ukloni prouzrokovane nedostatke, već i da osigura napredak u procesima u zemlji”, kazao je Makolli.

I analitičar Ramush Tahiri navodi da Vlada Kosova i Kosovo uopšte nije postiglo dovoljno napretka od prošle godine, iako se na Kosovu nalaze međunarodne institucije, kao što je EULEX koji radi na vladavini zakona i prava.

“Nije dobro za Kosovo što zaostaje u odnosu na druge zemlje u borbi protiv korupcije, i što nije prisutna prava vladavina zakona. Takođe ima problema sa javnom administracijom koja bi trebala da bude u služvi građana, loši su kapaciteti u pravosuđu, dok borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala nema. Pred licem pravde se ne pojavljuju ljudi koji bi bili dokaz da je Kosovo odlučno da ima vladavinu zakona u svim oblastima i na celoj teritoriji Kosova”, navodi Tahiri.

RSE