Našu vijest da je Ćemailj Smailji pristupio Novoj demokratskoj stranci potvrdio je i sam Smailji. Na adresi redakcije stiglo je saopštenje za javnost koje je sam potpisao, a mi ga u cjelini objavljujemo.

Građanima bošnjačke zajednice,

Obraćam vam se, sa puno časti, ponosa i odgovornosti prema odluci da napustim DSB. MONTIRANI IZBORI u DSB-u, koji su održani dana 6.11.2010. godine, sa zakašnjenjem od blizu 2,5 godine, su iza nas i nije uopšte važno što se veći dio vas na izborima opredijelio za drugog kandidata. Za mene su svi jednaki i želim da napuštanjem DSB-a, služim našoj zajednici, jer mi to nije omogućeno od strane bivšeg predsjednika DSB, koji je napravio skandalozni scenario, da 80% elektorata predstavlja oko 30% delegata, a 20% elektorata 70% obrađenih delegata na izbornoj skupštini.

Još jednom NA ŠTETU ZAJEDNICE, kao u nizu slučaja do sada, reprezentovan je i sproveden podli program bivšeg predsjednika DSB Džezaira MURATI, potpomognutim sa savjetodavcima.

Poslije analize takvog djelovanja, prelaskom u drugi politički subjekt, uložicu sve svoje sposobnosti, snagu i znanje da učinimo bošnjačku zajednicu boljom i drugačijom i naprednom, u kojoj niko neće biti diskriminisan, gdje će svi biti ravnopravni i jednaki.

Budućnost zajednice leži u odupiranju onima poput bivšeg predsjednika DSB, koji se drže sopstvene pozicije i dijele ljude u nastojanju da zadrže svoja mala carstva.

Kao pripadnik bošnjačke zajednice, ne samo na Kosovu, znam šta to znači, pa sam zato bio za reformu i jedinstvo po najbitnijim pitanjima zajednice, što je prožimalo cijeli moj program od 9 (devet) aktivnosti. Od programa za ovu priliku izdvojiću, samo završni dio, koga sam naslovio:

Postavlja se pitanje da li možemo, da prethodnih 9 (devet) oblasti realizujemo?

U postkonfliktnoj situaciji osnovno je obezbijediti povjerenje, iskrenost i spremnost na kulturni dijalog, toleranciju i pomirenje između lidera partija.

Vođen najvišim standardima, odgovornošću, prirodnim i ljudskim zakonima, još jednom pozivam sve da zajedno radimo na ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva i obaveza, stalno se podsjećajući na pitanje - ne samo šta  zajednica može učiniti za nas, već i šta mi možemo učiniti za našu Zajednicu.Treba nam veliko jedinstvo i koalicija dobrih ideja, okupljanje najboljih i najsposobnijih kadrova u svim oblastima rada i života i stavljanje u službu interesa i prosperiteta Zajednice.

Obraćam se posebno građanima naše zajednice porukom: u vašim je rukama, više nego u mojim, krajnji uspjeh ili neuspjeh našeg zajednički odabranog cilja. Ovo naglašavam upravo vođen mišlju ''Ko je iskreno za istinu, slobodu i zajednicu, slobodan je i neustrašiv...'', što je snažna poruka da taj sigurno pobjeđuje i dostiže postavljene ciljeve. Pokažimo svoju odanost - prvo Zajednici, a time i Kosovu, pa i Evropi i svima koji nas uvažavaju i podržavaju.

Želim da svim vjernicima, koji u ovom mjesecu slave Bajram, najsrdačnije čestitam praznik, sa željom da ih provedu u miru, radosti i dobrom zdravlju. A opšta poruka svim građanima jeste podsjećanje da su puna nacionalna, vjerska i kulturna tolerancija i solidarnost među ljudima osnovni uslov za dobar, ugodan i bezbjedan život. Ako gledamo u budućnost naša zajednicu, kao dio Kosova, doprineće da Kosovo brže postane budući član Europske unije.

Na kraju da moj optimizam iskažem uz jednu Ruzveltovu misao: "Nemamo čega da se plašimo osim nas samih. Naša zajednica je opstala i opstaće, pa što se ne oslonimo na zajedništvu po minimumu pitanja, kako bi se oporavili i prosperirali".

Hvala vam svima na povjerenju i podršci.

Ćemailj S. SMAILJI