Plate nastavnika preduniverzitetskog obrazovanja povećat će od januara iduće godine, kažu vlasti. Prema njima, ovaj proces neće biti ometen zbog nedavnih političkih zbivanja u zemlji.

Za to je također uvjeren i Ali Shabani, lider Ujedinjenog sindikata Obrazovanja i Nauke Kosova (SBASHK). On je iznio dosta detalja o naporima koje čini Sindikat u suradnji s Ministarstvom prosvjete u ostavci.

"S Ministarstvom prosvjete i premijerom smo razgovarali svakog dana da ovo pitanje bude realizovano u skladu s obećanjima i zahtjevima SBASHK-ua. Stoga, nema niti sumnje da se to neće dogoditi. Iznalazimo madalitet kako da realizujemo zahtjev SBASHK-a", kaže Shabani.

Ministar prosvjete u ostavci Enver Hoxhaj, prije tri mjeseca, izjavio je da "postoje čvrste naznake od strane Vlade o povećanju plata nastavnika u 2011. godini."

Čak i danas, nakon nastale političke situacije u zemlji i bez odobrenja budžeta za sljedeću godinu, Hoxhaj je uvjeren da će plate nastavnika biti povećane od januara 2011.

"Jedno mogu reći - povećanje će biti ogromno, originalno. Nastavnici u Republici Kosovo su reformisti,osnov izgradnje jedne države, modernisti, i s toga će imati podršku vlade" kaže Hoxhaj.

Međutim, ministar nije dao postotak koliko će plate biti povećane, dok je SBASHK zatražio da povećanje bude od  50 do 100%. Ali Shabani je izrazio optimizam da će zahtjevi nastavnika biti ispunjeni.

"Povećanje plata može biti linearno, ali također može biti procentualno. U fazi smo obračunavanja ovog modeliteta u cjelini. Činimo sve napore da ispunimo zahtjeve prosvjetnih radnika. Njihov zahtjev je povećanje od 50 do 100%."

"Međutim, mi ćemo učiniti sve napore da to povećanje bude značajno, osjetljivo, u interesu radnika u obrazovanju i kvalitetu preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu", kaže Shabani.

Upravo u tu svrhu, Vlada u ostavci je formirala jednu komisiju sastavljenu od predstavnika Ministarstva prosvjete, Ministarstva ekonomije i financija i SBASHK-a.

Prosječna plata od preko 28 hiljada zaposlenih prosvjetnih radnika u preduniverzitetskom obrazovanju  trenutno je 240 € mjesečno.