Do kraja januara sljedeće godine na Kosovu će biti 10.000 međunarodnih vojnika, rekao komandant Kfora Markus Bentler. Planirano je da do kraja sljedeće godine na Kosovu ostane svega 2.500 pripadnika Kfora.

Komandant Kfora, njemački general Markus Bentler izjavio je da će do kraja januara sledeće godine na Kosovu biti 10.000 međunarodnih vojnika i da će smanjenje njihovog broja uslijediti zbog poboljšanja bezbjednosne situacije na Kosovu i u regionu.

"Imam naredbu od Sjeveroatlantskog saveza da od početka avgusta uđem u novu fazu koju mi nazivamo održivo prisustvo. Ova faza će da nas svede na oko 10.000 vojnika do kraja januara 2010. godine. Tu su zemlje koje su dale najveći doprinos. Naravno, tu su i vodeće zemlje kao što su Amerikanci, Italijani i Njemci", izjavio je general Bentler.

Bentler je rekao da za Kosovo nema opasnosti spolja.

"Nema vojne prijetnje iz inostranstva. Ne, u ovom dijelu svijeta nema. Ona ne postoji i mislim da je ovo dobra vijest", naveo je Bentler.

Njemački general je rekao da se u skladu sa tom procjenom ide i na strukturalno formiranje Kosovskih bezbjednosnih snaga, koje će, kako je rekao, biti formacija osposobljena za učešće u humanitarnim misijama, uključujući i inostranstvo.

Najava njemačkog generala u skladu je sa novim pristupom NATO-a, kojim se predviđa da do kraja sljedeće godine na Kosovu ostane svega 2.500 pripadnika Kfora, što je bio prijedlog američke strane.

Ukrajina je nedavno saopštila da će za trećinu smanjiti kontigent svojih vojnika, čime će broj ukrajinskih vojnika u okviru međunarodnih snaga biti smanjen na 125.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je u septembru da Alijansa namjerava da do početka 2010. godine smanji broj vojnika na Kosovu sa 15 na 10 hiljada.

Kfor treba da bude sveden "na male snage", odnosno "da svi zajedno odu" sa Kosova, rekao je tada generalni sekretar NATO-a i dodao da do kraja mandata na čelu Atlantskog saveza očekuje i kraj misije Kfor-a.

Čelnik Atlantskog saveza je naglasio da do "smanjenja snaga Kfora može doći zbog uspjeha na terenu".

"Kosovo je uspješna priča i zato je moguće smanjiti naše prisustvo tamo", naveo je Rasmusen.

Broj vojnika NATO-a je postepeno smanjivan od prvobitnih 50.000 vojnika, koji su na Kosovo ušli juna 1999. godine.