Bračni par Natalija i Siniša Stašić poginuli su kada se srušila njihova kuća usljed snažnog zemljotresa koji je jutros u 1:56 sati pogodio okolinu Kraljeva u Srbiji, javlja RTS.

Epicentar zemljotresa jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali, između VII i VIII po Merkalijevoj, bio je u selu Vitanovac kod Kraljeva, počinjena je veća materijalna šteta, a povrijeđeno je oko 50 ljudi. Očekuje se da će ih dolaskom pacijenata iz okolnih sela biti još toliko, a kako javlja dopisnik RTS-a već ih je više od 100. Veći dio grada nema struje ni vode, oštećena je i zgrada bolnice, a ljudi su u panici sve do ranih jutarnjih sati bili na ulicama. Neki još ne smiju da se vrate u kuće.

Kako javlja dopisnik RTS-a, najviše štete bilo je u okolnim naseljima gdje su starije kuće koje su se urušile. I u samom Kraljevu veliki broj zgrada je oštećen i skoro da nema kuće koja nema pukotinu. I sa novijih zgrada su padale fasade. U prekidu su i telefonske linije, a i signali mobilnih telefona nisu stabilni.

Zemljotres se osjetio u većem dijelu Srbije, ali i Bosne i Hercegovine. Jedan čovjek u Beogradu lakše je povrijeđen kada je usljed panike skočio sa prvog sprata. U Kraljevu je nakon zemljotresa zabilježeno još manjih zemljotresa usljed smirivanja terena.