Novoformirana organizacija “Lista za prirodnu Albaniju”, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, najavila je da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci, prenose podgoričke “Vijesti”.

“Za početak, učestvovaćemo na predstojećim izborima u Albaniji i na Kosovu, a kasnije i u ostalim državama regiona”, poručeno je na svečanosti u Tirani, povodom osnivanja liste čiji je slogan “Mir sa svijetom, prijateljstvo sa Evropom i ljubav među Albancima”.
 
Albin Kurti, lider kosovskog pokreta “Samoopredeljenje” i Rami Mustafa, predsjednik opštine Preševo, za sada su jedini albanski političari u regionu koji su podržali listu. Mustafa je poručio da će albanski politički predstavnici iz država zapadnog Blakna tražiti formiranje “prirodne Albanije” i revidiranje Londonske konferenecije i Berlinskog kongresa da bi se, kako je rekao, ispravile greške prema Albancima, nastale nakon povlačenja turske imperije.

Iako je na osnivačkoj svečanosti najavljeno da će listu činiti predstavnici Albanije, Kosova, Makedonije, Preševa, Crne Gore i dijaspore, “Vijestima” je potvrđeno da na skupu u Tirani nije učestvovao neko od političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori. Sagovornici lista iz albanskih partija u Crnoj Gori potvrdili su da im nije ni upućen poziv za učešće na skupu u Tirani.
 
Učesnici skupa u Tirani podržali su platformu političkog analitičara Koça Danaja po kojoj bi do 2013. bila formirana jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu, koju bi, osim Albanije i Kosova, činili delovi teritorija Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.