Srbi na Kosovu su podjeljeni što se budućih izbora tiče. Oni koji žive sjeverno od reke Ibra ne planiraju da izađu na ove „nelegalne“ izbore. Ostali uglavnom žele da svojim glasom utiču na sastav kosovskih institucija.

Srbi koji su izašli na kosovske lokalne izbore i formirali svoje opštine u Gračanici, Ranilugu, Partešu, Klokotu i Štrpcu vjeruju da bi masovnijim izlaskom osvojili veći broj poslaničkih mjesta u Parlamentu Kosova, a time i mogućnost boljeg ostvarenja svojih prava. Nenad Cvetković iz Samostalne demokratske stranke je predsjednik Parteša, najmlađe opštine sa većinskim srpskim življem formirane prije nešto više od dva mjeseca.
 
"Naš stav je da se izađe na izbore i to nam odgovara, što se opštine Parteš tiče. Građani su raspoloženi, postoji dobra klima a time i šansa za veliku izlaznost i u tome vidimo bolju budućnost. Odgovaraju nam i vanredni i prevremeni izbori – samo da budu što pre. To što se priča da će izbori biti u decembru – to nama odgovara kako bismo se što pre uključili u sistem“, kaže Cvetković.
 
Gradimir Mikić iz Srpskog pokreta obnove, predsjednik opštine Ranilug, kaže da bi Srbima najviše odgovarali redovni izbori krajem naredne godine, malo manje prijevremeni već zakazani za 13. februar. „Ali, ako budemo suočeni sa odlukom da budu raspisani vanredni izbori koji će, najverovatnije, biti održani 12. decembra, ništa nas neće poremetiti u našoj nameri. Moj stav kao predsednika opštine i svih u kosovskom Pomoravlju jeste da svi zdušno moramo da izađemo na izbore. Mi ćemo to uraditi, biti deo ovog društva i pokušati da se izborimo za svoj deo kolača“, smatra Mikić.
 
Zajednički nastup
 
I Dalibor Jeftić iz Samostalne liberalne stranke, inače savjetnik i šef kabineta predsjednika opštine Štrpce, kaže da Srbi sigurno izlaze na izbore, nemaju ništa protiv bilo kojih izbora, samo da se oni održe što prije. „Više nam, naravno, kao stranci i opštini Štrpce odgovara da se izbori održe što pre. Dakle, nama bi više odgovarali vanredni izbori, ali smo takođe spremni da ako se dese prevremeni u februaru, a spremni smo i za decembar. Sigurno izlazimo na te izbore“, kaže Jeftić.
 
Već se razgovaralo i o zajedničkom nastupu. „Mi smo Samostalna demokratska stranka, ali idemo – ne u koaliciju – već idemo pod jednom listom, sa Samostalnom liberalnom strankom gospodina Petrovića. Nadamo se da ćemo tako postići najbolje rezultate“, kaže Cvetković.

Za Srbe je u kosovskom parlamentu obezbjeđeno 10 mesta. Ukoliko bi se bolje organizovali – mogli bi da osvoje možda i dvostruko više, a onda bi situacija bila mnogo drugačija.
 
DW, Refki Alija