Šef Eulexa Xavier Bout de Marnac kaže da ta misija ne namjerava da nasilno uspostavi kontrolu na sjeveru Kosova, ali da mora da se uspostavi vladavina prava.

On dodaje da razumije da kod srpske populacije u tom dijelu Kosova postoji određena zabrinutost zbog međunarodnog prisustva na sjeveru.

On je, međutim, istakao da Eulex baš zbog srpske zajednice želi da uspostavi čvršću vladavinu prava, kako bi se obezbjedio ekonomski i drugi napredak tog regiona.

"Ali svi treba da budu svijesni da ako neko bude u iskušenju da pribjegne nasilju, onda on definitivno preuzima rizik. To želim da kažem vrlo jasno. U svakom slučaju, iz našeg ugla, nasilje nije način da se bilo šta riješi“, kazao je De Marnac.

On je ponovio da je uspostavljanje vladavine prava, za koju je ocjenio da na sjeveru Kosova nije naročito prisutna, jedan od prioriteta njegovog rada i da će to pokušati da osigura tako što će obezbjediti prisustvo i vidljivost misije na terenu, preko ljudi koji će tamo raditi, ali i živeti u toj zajednici.

Šef misije Eulex je rekao da ima nagovještaja da lokalna zajednica na sjeveru Kosova to želi i da će, zbog toga, uskoro posjetiti taj dio Kosova kako bi se iz prve ruke obavjestio šta se tamo dešava.

Dodao je da će ostali prioriteti biti borba sa organizovanim kriminalom i korupcijom, jer je to nešto od čega će imati koristi ne samo zajednice koje žive na Kosovu već i evropske zemlje koje učestvuju u radu misije Eulex.

De Marnac nije želeo da komentariše eventualan početak dijaloga Beograda i Prištine, rekavši, međutim, da bi misija Eulexa mogla da obezbjedi stabilnost za vrijeme tog procesa, odnosno da se postara da nema problema kako bi dvije strane mogle da razgovaraju u mirnom okruženju.