Razgovori između Prištine i Beograda trebalo bi da počnu tek poslije paerlamentarnih izbora na Kosovu, smatraju prištinski zvaničnici.

Ministar za evropske integracije Kosova Besim Beqaj izjavio je da bi razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima trebalo da počnu nakon održavanja vanrednih izbora.

"Sigurno je da je vladi potreban legitimitet za takve tehničke razgovore dvije susjedne zemlje. Vlada Kosova je spremna za razgovore za dobrobit građana, i na Kosovu i u susjednoj državi Srbiji", rekao je Beqaj.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da ta spremnost postoji, "ali ako se ide brzo na izbore, onda legitimitet treba da bude potpun za takve razgovore".

Skupština Kosova raspravljaće u utorak, 2. novembra, o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja vladi na inicijativu Alijanse za novo Kosovo.

Ako prijedlog dobije podršku najmanje 61 poslanika, vršilac dužnosti predsjednika Kosova raspustiće parlament i zakazati izbore u roku ne kraćem od 30 niti dužem od 45 dana.

Govoreći o trenutnoj političkoj krizi, Beqaj je rekao da će o održavanju vanrednih izbora odlučiti parlament, ali je izrazio očekivanje da će u slučaju njihovog raspisivanja Kosovo dobiti stabilnu i autoritativnu vladu.

Evropske perspektive

Beqaj je rekao da Vlada Kosova nema poseban stav o odluci ministara Evropske unije (EU) da proslijede Evropskoj komisiji kandidaturu Srbije za članstvo u uniji, ali da je načelno dobro što se tako nešto dešava.

"Sve što se dešava dobro dobro je i za nas. Mi to vidimo kao poklon EU Srbiji, i to je dobar znak i za Srbiju i za ostale. Očekujemo da EU bude jednaka prema svim zemljama u regionu i da ih tretira po istim kriterijumima", rekao je Beqaj.

Ministar za evropske integracije rekao je i da je Kosovo kasno počelo da se integriše u EU, ali da su njegovi "koraci brži u poređenju sa ostalim zemljama", jer su na Kosovu međunarodne organizacije deset godina pomagale da se osnuju potrebne institucije.

Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, Beqaj je ocjenio da Kosovo ispunjava sve uslove i izrazio očekivanje da će Priština od Brisela uskoro dobiti mapu puta za drugu fazu pregovora o stavljanju na Bijelu šengen listu.

"Ako se priča o vizama, ja sam siguran da ćemo krajem iduće godina ispuniti sve standarde. Radimo punom parom u tom smislu", rekao je Beqaj.