Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon pozdravio je najave skorog početka dijaloga između Beograda i Prištine, smatrajući da će taj proces otvoriti novu fazu u odnosima dvije strane i pomoći učvršćivanje mira i stabilnosti u regionu, javila je u ponedjeljak RTS.

Ban je, u redovnom tromjesečnom izvještaju koji je tokom vikenda podijeljen ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, ponudio podršku svjetske organizacije pregovaračkom procesu kojim rukovodi EU, navodeći, ipak, da su pred stranama ozbiljni izazovi praćeni rastućim tenzijama na sjeveru Kosova.

On je zatražio brz početak dijaloga, kako bi Beograd i Priština iskoristili pozitivan momenat stvoren u nekoliko posljednjih mjeseci, navedeno je u izvještaju u koji je internet portal RTS-a imao uvid.

Ban je, istovremeno, zatražio podršku članica Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se izbjegle bilo kakve jednostrane akcije koje bi mogle dodatno uzburkati strasti, ali i upozorio da kosovski zvaničnici i mediji vode kampanju protiv prisustva UNMIK-a na sjeveru Kosova, čime se osoblje UN-a dovodi u opasnost.

Kao i u svim dosadašnjim izvještajima Vijeća sigurnosti, generalni tajnik UN-a je upozorio na mali broj povratnika na Kosovo, jer se, prema podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, na Kosovo u posljednja tri mjeseca vratilo 706 osoba, od čega su trećina Srbi.