Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić smatra da je autonomija Sandžaka stub stabilnosti Srbije, ali i Crne Gore.

Zukorlić je u intervju katarskoj tv mreži "Al Jazeera" rekao da "nema sumnje da je projekat autonomije Sandžaka neophodan muslimanima koji žive u Srbiji i da je to u skladu sa Ustavom Srbije".

"Ustav poznaje autonomnost i unutar Srbije koja je na putu ka Evropskoj uniji prihvatila koncept regionalizacije, u okviru kojeg muslimani u Sandžaku sada vide šansu za rješavanje tog pitanja", rekao je Zukorlić.

On kaže da, iako bošnjački političari Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin prihvataju rasparčavanje Sandžaka unutar regiona u Srbiji, muslimani koji u toj regiji žive tu nepravdu nikada neće prihvatiti, prenose beogradski mediji.

"Oni su pokazali da nisu predstavnici muslimana u Vladi već zastupnici Vlade među muslimanima, brane Vladu od muslimana. Oni su prodali interese Bošnjaka radi vlasti", tvrdi Zukorlić.

On kaže da zvanični Beograd "najbolje funkcioniše pod pritiskom sa strane, bez obzira odakle dolazio" i da zato on i njegovi sljedbenici ne zaobilaze nijednu adresu, bilo da je riječ o Ujedinjenim nacijama ili EU, za obraćanje u pogledu njihovih prava.

"Nije važno odakle pritisak na Beograd dolazi, važno je da je jak", rekao je Zukorlić.

On tvrdi da se muslimani Bošnjaci u Srbiji nalaze "pod pristiskom stalne diskriminacije po vjerskoj i nacionalnoj osnovi koje oni žele da prevaziđu mirnim putem, ali im se to ne dozvoljava".

"Srbija se u posljednjih nekoliko godina deklariše kao poštovalac ljudskih prava, demokratije i da teži evropskim integracijama, ali je to samo prividan politički gest", rekao je Zukorlić i dodao da, uprkos Zakonu o ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica, Srpska pravoslavna crkva "vodi glavnu reč, ima svu moć i uticaj u državi".

Zbog toga je, kaže Zukorlić, mešihat kojim on rukovodi zatražio dolazak međunarodnih posmatrača u Sandžak.

Zukorlić je za podjele muslimana u Sandžaku optužio srpske bezbjednosne službe, kojima je cilj zaustavljanje razvoja muslimanskih vjersko-prosvjetnih institucija, stvorenih u posljednjih 15 godina od kada je na čelu mešihata.