Agenti najveće američke privatne bezbjedonosne kompanije "Xe", poznatije pod starim nazivom "Blackwater", uključili su se u potjeru za Ratkom Mladićem i nagradom od deset miliona eura, koliko je ponudila Vlada Srbije za informacije o najtraženijim haškim bjeguncem.

"Blackwater" je najveća i najjača privatna vojska na svijetu, poznata po akcijama u Iraku i Afganistanu, a Mladić im je postao interesantan nakon podizanja nagrade za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Podizanjem nagrade, osumnjičeni za ratne zločine u našoj zemlji postao je jedan od tri najtraženija bjegunca na svijetu, piše beogradski "Press".

"Hvatanje Mladića, pored deset miliona eura, što je skoro 14 miliona dolara, donosi i pet miliona dolara koje donosi američki program "Nagrada za pravdu". To je skoro 20 miliona dolara, koliko privatna vojska u Iraku zaradi za godinu dana, a u potjeri za Mladićem ipak ima manje rizika. Za najtraženijeg svjetskog bjegunca Osamu bin Ladena nagrada je 25 miliona dolara", rekao je izvor ovog lista.

Kako se i očekivalo, visoka nagrada će privući veliki broj stranih "lovaca na glave", a jedan dio njih je već krenuo u Srbiju.