Dok većina Europljana i dalje u nevjerici odmahuje glavom nakon izbora belgijskog premijera na mjesto predsjednika EU-a, u Belgiji vlada ponos. No, istovremeno se širi i strah od ponovne političke krize.

"Europa je dobila, ali mi u Belgiji smo izgubili", ovo je komentar koji se ovih dana čuje iz usta mnogih građana Belgije. „Krunjenje“, „Yes“ ili „Nova zvijezda za Europu“, naslovi su belgijskih dnevnika Le Soir, La Libre Belique i De Standard. Među ostalim se ističe: „Uskoro bivši belgijski premijer neće biti potrčko članicama niti će biti politički početnik među članicama s različitim interesima koje posjeduju ponekada i pretjerani ego“. Za one u EU-u koji prigovaraju da je Van Rompuy nepoznat, Belgijanci će poručiti da su ga za samo nekoliko mjeseci zavoljeli zbog njegovog takta, diskrecije, nastupa i filozifije koji je Belgiji ponovno vratio stabilnost.

Vraća li se kriza vlade i Leterme?

Le Soir nadalje piše da je imenovanje Van Rompuyja zapravo zasjenila nominacija Britanke Ashton za mjesto visoke predstavnice, čije su jedine kvalitete činjenica da je žena, socijalistkinja i Britanka.

No, odlazak Van Rompuya s dužnosti belgijskog premijera otvara pitanje njegova nasljednika. "Van Rompuy je otišao, vraća li se kriza?", širi se zabrinutost, prije svega što bi na čelo vlade mogao ponovno doći Van Rompuyeov prethodnik Yves Leterme koji je napustio dužnost nakon što je mjesecima bezuspješno pokušavao sastaviti vladu. Kralj Albert II odredio je bivšeg belgijskog premijera Wilfrieda Martensa da obavi razgovore sa strankama i organizira što skoriju i bezbolniju smjenu na vlasti.