Međunarodni faktori na Kosovu spasili su vladajuću koaliciju između Demokratske Partije Kosova (PDK) i Demokratskog Saveza Kosova (LDK), pišu današnji mediji.

Mediji pominju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Kristofera Della kao ličnost koja je bila odlučna protiv rušenja koalicije između tih partija.

Predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi juče ujutru sastali su se sa Dellom, koji je bio odlučan da se prekine svaka rasprava oko rušenja koalicije, navode mediji.

Poslije sastanka sa Deljom, premijer Thaqi sastao se sa međunarodnim civilnim predstavnikom na Kosovu Piterom Faithom i poslije tih sastanaka PDK i LDK obavijestili su javnost da će nastaviti sa koalicijom, stoji u izjavama.

Najava o tome da će PDK ići u novu koaliciju, a onda informacija da će nastaviti koaliciju sa LDK-om, glavna je tema štampe na Kosovu.

Dnevnik "Koha ditore" navodi da je nemogućnost PDK-a da osigura neophodne brojeve u Skupštini za promjene u centralne institucije Kosova blokirala ovu partiju od namjere za realizovanja najave o raspadu koalicije.

Visoki zvaničnici LDK-a su izrazili uvjerenje da PDK ne bi bila u stanju da osigura podršku dvije trećine poslanika u Skupštini Kosova, što je neophodno za razrješenje dužnosti predsjednika Kosova.

Dnevnik "Zëri" ocjenjuje da su jučerašnji događaji igra koja može uzbrzati parlamentarne izbore na Kosovu, sa čime se slažu i politički analitičari.

U noći između četvrtka i petka, visoki zvaničnici PDK najavili su mogućnost raspada koalicije na centralnom nivou, sa Alijansom za budućnost Kosova Behxheta Pacollija i Demokratskim Savezom Dardanije (LDD) Nexhata Dacija. Međutim, juče oko podneva, PDK i LDK su objavili da će nastaviti koaliciju onako kako je predviđeno njihovim sporazumom do narednih parlamentarnih izbora.