Okružni sud u Prištini prihvatio je danas prijedlog Specijalnog tužilaštva da se Nazim Bllaca, koji je priznao da je učestvovao u političkim ubistvima, proglasi za svjedoka saradnika u vezi sa ubistvom Salija Gashija u junu 1999. godine, a da zauzvrat ne bude optužen za taj zločin.

"Ovom odlukom Nazim Bllaca se proglašava svjedokom saradnikom u vezi sa ubistvom Salija Gashija koje je izvršio sa Fahredinom Gashijem, u svojstvu pripadnika OVK ulaskom u kuću Gashija i ubistvom koje je izvršeno rafalima iz automata", navodi se u odluci Okružnog suda, objavljeno je na sajtu Koha.net.

Nazim Bllaca, koji je uhapšen krajem 2009. godine, medijima je rekao da je kao pripadnik Obavještajne službe Kosova učestvovao u izvršenju nekoliko ubistava, pokušaja ubistava i maltretiranju građana Kosova.

Sali Gashi je ubijen u selu Varigovce, u opštini Lipljan i njegovo ubistvo je okarakterisano kao zločin protiv civilnog stanovništva.

Sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsjedavao sudija Franchesko Flori, u odluci je istaklo da je Bllaca dobrovoljno nekoliko puta ponovio pred tužiocima da je učestvovao u izvršenju nekoliko zločina koje je navodno izvršio u saučesništvu sa drugim licima, koja sada obavljaju javne i druge funkcije.

U odluci se takođe ističe da je sudsko veće utvrdilo da je Bllaca uračunljiv.