Nekoliko stotina građana protestvovalo je mirno u petak u Prištini ispred zgrade Vlade Kosova protiv vladine odluke da zabrani nošenje verske uniforme, u ovom slučaju šamije ili marame koje nose pripadnice islamske veroispovesti, u javnim obrazovanim institucijama.

Ovo je drugi takav protest ove godine, od kako je Ministarstvo za Obrazovanje Kosova u maju ove godine izdalo to administrativno upustvo.

“Želimo američku demokratiju, a ne Enversku diktaturu”, “Hashim Thaqi, ne diskriminiraj nas što smo muslimani”, “Stop diskriminaciji žena na Kosovu”, neke su od parola koji su demonstranti nosili  u petak tokom protesta kroz centar Prištine do zgrade Vlade Kosova.

Predsednik organizacionog odbora protesta Bujar Gjikokaj zatražio je Vlade da se pridržava Ustava Kosova i da ne gazi pravdu.

“Okupili smo se na ovom mirnom protestu kako bi zatražili pravdu u vezi sa administrativnim nalogom 6/2010, po čijoj se osnovi našim sestrama liši pravo da pohađaju nastavu u javnim školskim ustanovama. Naš zahtev je da se ovaj administrativni nalog ukine. Okupili smo se kako bi tražili pravdu od onih koji gaze pravdu. Ustav Kosova garantuje svakom građaninu Kosova slobodno praktikovanje vere”, kazao je Gjikokaj.

Podrivanje sekularizma

Nakon sat vremena što su protestanti mirno stajali ispred Vlade Kosova, dvojici organizatora protesta dozvoljen je ulazak u zgradu Vlade, gde su predali zahtev demonstranata Uredu premijera.

Dobili su odgovor da će se zahtev razmotriti i da će odluka biti doneta u roku od 30 dana.

Jedna od devojaka koju su isterali iz škole zato što je pokrivena maramom je Leonita Islami iz Đakovice, koja je ovom prilikom zatražila da joj se dozvoli dalje školovanje.

“Krše se najosnovnija prava garantovana Ustavom, obrazovanje pokrivenim devojakama, bez ikakvog razloga. Moja odluka o nošenju šamije i odluka mojih sestara predstavlja vekovnu vrednost i tradiciju ovog naroda. Mi, deca ovog naroda, tražimo da nam se dozvoli dalje školovanje bez ikakvih pritisaka od bilo koga”, rekla je Islami.

Ministar obrazovanja na Kosovu Enver Hoxhaj, prethodno je izjavio da ne postoje nejasnoće u vezi korišćenja verskih simbola u javnim obrazovanim ustanovama, jer, kako ističe, to podriva sekularizam državnog sistema u zemlji.

Inače, čelnik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Tërnava, u četvrtak je izjavio da IZK ne stoji iza ovih protesta. On je kazao da je ovo pitanje pokrenuto od strane Islamske zajednice preko narodnog advokata, te da je u rukama Ustavnog Suda da odluči u vezi dozvole upotrebe šamije u javnim institucijama.

RSE