Šef delegacije Evropskog parlamenta za odonose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan zatražio je da se pripremi, ubrzano, vizna liberalizacija za Kosovo.

On je to rekao nakon što je Evropski parlament u četvrtak ukinuo vize za građane BiH i Albanije.

"Evropska unija ne bi smijela da dopusti da se žitelji Evrope nađu u izolaciji. Zato bih pozdravio da se ubrzo predloži strategija i stvaranje režima bez viza i za Kosovo", izjavio je Kukan za slovački dnevnik “Hospodarske novini“.

On je pozdravio podršku Evropskog parlamenta ukidanju viza za građane Albanije i BiH.

"Sloboda kretanja je jedna od najvažnijih sloboda na kojoj stoji EU. Drago mi je da proširujemo taj princip i na stanovnike Albanije i BiH", kazao je Kukan.

Poziv za ukidanje viza

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon založila se da se poslije BiH i Albanije i Kosovu otvore izgledi za ukidanje kratkoročnih viza Evropske unije, upozoravajući da postoji opasnost da Kosovo ostane "crna rupa" na Balkanu.

Tanja Fajon, izvestiteljka o procesu vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, izjavila je to pošto je parlament EU u Briselu pružio podršku ocijeni Evropske komisije da su vlasti u Sarajevu i Tirani ispunile uslove za stavljanje njihovih državljana na "beli šengenski spisak" Unije.