Više desetina hiljada pristalica opozicione Socijalističke partije izašlo je sinoć na ulice Tirane tražeći ponovno prebrojavanje glasova sa junskih izbora.

Oni optužuju premijera Salija Berishu za izbornu krađu. "Protest će trajati tri dana, a samo je početak serije protesta kojim ćemo prisiliti vlasti da ponovo otvore glasačke kutije, u kojima se krije istina o izborima", izjavio je lider socijalista Edi Rama.

Organizatori su takođe najavili da će se protestantima pridružiti i poslanici iz redova Socijalističke partije, koji će se mjenjati tokom tri dana i tri noći.

Obraćajući se demonstrantima okupljenim ispred vladine zgrade u kojoj je Berishina kancelarija, Rama je naveo da ukoliko vlada odbije da to uradi da će se tražiti njena ostavka i prevremeni izbori.

Demonstranti su podigli šatore na ulicama i spremni su da noć i dane vikenda provedu na ulici.

Rama je najavio i bojkot rada parlamenta ukoliko se ne udovolji zahtjevima socijalista.

Na opštim izborima održanim 28. juna Berishina partija je pobjedila i osvojila 70 poslaničkih mjesta u parlamentu sa ukupno 140 poslanika. Socijalisti su dobili 66 poslaničkih mjesta.

Rama, gradonačelnik Tirane, kaže da su napori njegove stranke da izdejstvuje otvaranje glasačkih kutija demokratski i da su jedini put ka evropskim integracijama.

Premijer Berisha, je ocjenio da je otvaranje glasačkih kutija nelegalno i optužio socijalističku partiju da pokušava da blokira proces evropskih integracija Albanije. On je naveo da je spreman na kompromis i da će ispoštovati odluku suda.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE), koja je nadgledala izbore, je konstatovala izvjestan napredak na ovogodišnjim izborima u odnosu na prethodne, ali je zabilježila "izvjesne prekršaje".