Michael Brand, poslanik vladajuće Demokršćanske unije (CDU) u njemačkom Bundestagu je poručio da neće podržati političke aktere koji dovode u pitanje nezavisnost Kosova i cjelovitost Bosne i Hercegovine.

"Opći izbori u Bosni i Hercegovini su protekli demokratski, međutim izborni proces je kompliciran i kao takav ne postoji nigdje u Evropi“, ocjenjuje Michale Brand, poslanik Demokrćanske unije (CDU) kojom predsjedava njemačka kancelarka Angela Merkel.

Da državno predsjedništvo sa tri rotirajuća nacionalna predsjednika nije u skladu sa evropskim standardima, potvrdila je i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"Takav model ne vodi Bosnu i Hercegovinu u evropsku budućnost i zato mora što prije biti reformiran“, poručuje Brand. On smatra da je to zadatak domaćih političara, a čelnici Međunarodne zajednice su dužni da im pri tome pomognu zbog svojih grešaka koje se počinili u prošlosti.

"Odluke koje su donesene 1995. godine imale su svoju svrhu i bile su dobre za što brže okončanje rata. One, međutim, nisu dovoljne za održavanje mira. Zbog toga smatram da međunarodna zajednica u svojim evropskim prijestonicama treba da sprovede kritičku analizu gdje su to u Bosni i Hercegovini pogriješili. Ovoj zemlji je potrebna evropska perspektiva da bi bila stabilizovana i ojačana na državnom nivou, te da bi njeni stanovnici imali budućnost. To su zadaci koji nam predstoje narednih mjeseci i godina”.

"Evropa je zakazala tokom rata u Bosni i Hercegovini i zato bi sada trebala više da se fokusira na ovu zemlju“, kaže Brand. Svi oni koji budu dizali ruku na Bosnu i Hercegovinu ili dovodili u pitanje egzistenciju Kosova, neće imati uspjeha, poručuje ovaj njemački političar.

"Kosovo je nazavisna država, a Bosna i Hercegovina će zadržati granice koje ima danas i koje je i prethodno imala. Svi oni koji se u Beogradu i Banja Luci igraju sa mislima da podijele Bosnu i Hercegovinu neće imati našu podršku. Njemačka će više obraćati pažnju da se u budućnosti u fokus stavi nezavisnost Kosova i jačanje jedinstvene države Bosne i Hercegovine,” kaže Brand.