Veće sudija Eulex-a u K. Mitrovici osudilo je Predraga Đorđevića na šest godina zbog pokušaja teškog ubistva i izazivanja vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Đorđević je 14. juna 2008. godine u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, na tamošnjoj džamiji istakao zastavu sa krstom i četiri ocila, a nakon toga ispred policijske stanice u tom dijelu grada pucao na policajce i jednog pripadnika Kosovske policijske službe teško ranio.

Suđenje je, prenosi Eulex, proteklo bez većih problema i zaključeno je nakon 15 ročišta, tokom kojih je saslušano 27 svjedoka.

Đorđević (30) je iz sela Skržuti kod Užica. Optužen je bio i za krivično dijelo terorizam, ali je specijalni tužilac Eulexa odustala od gonjenja i za tu krivicu.

Eulex ocjenjuje da ovo suđenje predstavlja značajan korak ka ponovnom uspostavljanju pune administracije pravosuđa u Okružnom sudu u Mitrovici.

Eulex je, ističu iz ove misije, snažno posvećen postizanju ovog cilja i zbog toga smatra da postoji vrlo hitna potreba da se lokalno pravosuđe u poptunosti uključi u ovaj projekat.