Srbija ostaje spremna za dijalog sa Prištinom, koji na početku treba da vode ekspertski timovi, a oni će posle dobiti i političku potvrdu, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, na sednici glavnog odbora stranke u Svilajncu.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS u Svilajncu kazao da ne može da precizira koja su to životna pitanja o kojima treba voditi pregovore jer, kako je naveo, treba uvažiti i drugu stranu.

On je dodao da je kompromis najača snaga, jer se samo kompromisom može postići dugoročno rešenje tog istorijskog problema.

Tadić je kazao da će pregovori biti vođeni na ekspertskom nivou, ne pred kamerama kao zvanične delegacije, "jer to nisu pregovori dve države već pregovori dve strane".

"Razgovore Beograd-Priština treba voditi s iskazanom suzdržanošću ali i optimizmom, sa planom ali i sa ciljem da se reši to istorijsko konfliktno pitanje", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije naveo je da Beograd želi "politiku nultog nivoa konflikata sa susedima" i dodao da će to biti ključna tačka političke strategije u narednom periodu.

On je najavio je veliku međunarodnu aktivnost koja će biti usmerena na traženje podrške za politiku koja ne prihvata nezavisnost Kosova.

Tadić je predložio Vladi Srbije da vodi racionalnu politiku koja je usmerena ka odbrani legitiminih nacionalnih interesa, koji ne dovode u pitanje članstvo u EU.

Rekao je da Srbija ne može u EU ako donosi konflikte i poručio da bez saradnje sa velikim silama i zemljama koje su priznale Kosovo ne može da odbrani nacionalni interes, a to je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Blic.rs