Kosovski premijer Hashim Thaçi je dosadašnjem predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu ponudio funkciju predsjednika Vlade Kosova, piše danas Bota Sot.

List navodi, pozivajući se na neimenovane izvore da su Thaçi i Sejdiu juče razgovarali o rješavanju institucinalne krize na Kosovu.

Postignut je dogovor da Thaçi preuzme funkciju predsjednika Kosova, a Sejdiu postane novi premijer.

"Thaçi je ponudio Sejdiuu svoju funkciju. Drugim riječima, Sejdiu će biti imenovan za premijera u ostatku mandata, dok bi Thaçi preuzeo ulogu predsednika", naveo je neimenovani funkcioner LDK.

Sejdiu se nije izjasnio o Thaçijevoj ponudi.

Zajedno do izbora

O sastanku Thaçija i Sejdiua pišu i drugi prištinski mediji. Koha ditore navodi da su Hashim Thaçi i Fatmir Sejdiju postigli dogovor o privremenom nastavku koalicije, do izbora.

List prenosi da je koalicionim partnerima ostalo je jedino još da dogovore datum održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

To bi moglo da se dogodi na sastanku predstavnika dvije partije koji treba da se održi narednih dana.

Dogovor je postignut juče poslije podne na sastanku Thaçija i Sejdijua, prvom otkako je Sejdiu podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova.

Sastanak je održan u jednoj od sala Predsjedništva i njemu su, pored Sejdijua, iz redova LDK prisustvovali i Ramë Manaj i Ekrem Krzeziu. Thaçi je sam predstavljao PDK.

Dobro obavešteni izvor je rekao "Koha ditore" da atmosfera na sastanku nije bila preterano srdačna, ali su koalicioni partneri pokrenuli diskusiju o tome kada bi mogli da budu održani izbori.

"Nije dogovoren nikakav datum ili mjesec, ali je izražena saglasnost da čitav proces treba da prati ustav Kosova", rekao je izvor lista "Koha ditore".

O ne suviše srdačnom susretu Thaçija i Sejdiua piše i list „Kosova sot“, prenoseći da je rok za izbore izazvao sukob u koaliciji.

Izvori lista saopštavaju da je PDK za održavanje prevremenih izbora u roku od tri mjeseca, s čime se ne slaže LDK, tražeći da se izbori održe za šest mjeseci.

Dnevnik „Zëri“ navodi da je, u sklopu konsultacija, premijer Thaçi zatražio podršku najveće opozicione stranke Alijanse za budućnost Kosova, a za uzvrat je obećao da vlada plati odbranu lidera AAK Ramusha Haradinaja u Haškom tribunalu.

Opozicija traži i odlaganje razgovora sa Beogradom. Oni bi, prema navodima opozicionih stranaka, trebalo da počnu tek nakon prevazilaženja institucionalne krize ili poslije održavanja eventualnih vanrednih izbora.

Glasnogovornik kosovske vlade Memli Krasniqi kaže da niko ne može da kaže kada će dijalog početi i koliko će trajati, zbog toga što još uvek nema ničeg konkretnog po tom pitanju.

Pokrivanje troškova suđenja za podršku pregovorima

Mediji navode i da premijer kosova Hashim Thaçi pokušava da obezbjedi podršku u budućim pregovorima sa Srbijom.

Thaçi je potpredsjedniku Alijanse za budućnost Kosova Blerimu Shali ponudio, u zamjenu za podršku u razgovorima sa Srbijom, pokrivanje troškova suđenja lideru te partije Ramushu Haradinaju pred Haškim tribunalom, piše Zëri.

Thaçi je predložio Shali da vlada izdvoji milion eura za odbranu Haradinaja, pod uslovom da Alijansa podrži razgovore sa Srbijom, navodi Zëri, pozivajući se na izvore iz te stranke.