Radio Televizija Kosova javila je u četvrtak naveče, pozivajući se na visoki izvor iz vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK) premijera Hashima Thaçija, da će doći do raspada vladajuće koalicije te stranke i Demokratskog saveza Kosova (LDK).

Potpredsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Hajredin Kuçi izjavio je da je povod za ponovno razmatranje koalicije to što Demokratski savez Kosova (LDK) nije poštovao sporazum da samostalno izađe u drugi krug izbora za predsednike opština.

Kuçi, koji je i zamjenik premijera Kosova, kazao je da će najviši organi danas nastaviti konsulatacije i da će se danas znati sve pojedinosti.

Predsednik Alijanse Novo Kosovo (AKR) Behxhet Pacolli rekao je da njegova stranka nije donela odluku o ulasku u koaliciju sa PDK.

Pacolli je kasno sinoć za TV Kohavision (KTV) kazao da ga je o raskidu koalicije PDK i LDK obavjestio premijer Kosova i predsednik PDK Hashim Thaçi.

On je naveo da ni sa kim iz vladajuće PDK nije razgovarao o koaliciji, kao ni o mogućnosti da on bude novi predsjednik Kosova.

Prvu vijest o raskidu vladajuće koalicije na Kosovu objavila je Radio-televizija Kosova koja je, pozivajući se na visokog zvaničnika PDK, navela da je donjeta odluka o raskidanju koalicije izmedju PDK i LDK.

"Taj zvaničnik je rekao da je postignut koalicioni sporazum s Alijansom Novo Kosovo Behxheta Pacollija i Demokratskim savezom Dardanije (LDD) Nexhada Dacija", prenijela je RTK.

Prema tim informacijama, novi predsjednik Kosova bio bi Behxhet Pacolli, a predsjednik Skupštine Kosova lider LDD Nexhad Daci.

TV Kohavizion je, pozivajući se na pouzdane izvore, objavila da će predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju u petak zatražiti vanrednu sjednicu
Skupštine Kosova i raspuštanje vlade.