Prištinski zvaničnici odlučili su da dijalog sa Beogradom ne počne prije izbora novog predsjednika Kosova, piše danas dnevnik "Koha ditore".

Prištinski dnevnik prenosi i izjavu zamjenika premijera Kosova Hajredina Kuçija koji je naveo da unutrašnja stabilnost ima prednost nad dijalogom sa Srbijom.

"Potrebnija nam je institucionalna stabilnost nego dijalog Kosovo-Srbija", rekao je Kuçi i naveo da nijedna kosovska partija ne može sama da organizuje dijalog sa Beogradom.

Prištinska štampa danas takođe piše da se Kosovo bliži vanrednim parlamentarnim izborima nakon kojih će biti izabran i novi predsjednik koji se bira u Skupštini Kosova.

Dnevnici u Prištini navode da Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thaçija insistira na vanrednim izborima jer ne želi da dopusti da Demokratski savez Kosova ponovo predlaže predsednika koji bi imao mandat od pet godina.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiu podnio je u ponedjeljak ostavku na mesto predsjednika Kosova nakon što je Ustavni sud ocjenio da je on prekršio Ustav zadržavajući i predsjedničku funkciju i mjesto lidera stranke.

Štampa još navodi da se vanrednim parlamentarnim izborima, koji mogu biti održani do kraja godine, protivi opoziciona Alijansa za budućnost Kosova koja navodi da izbora ne treba da bude dok je njihov lider Ramush Haradinaj u pritvoru Haškog tribunala.