Nakon defilea KUD sa Kosova, Sandžaka i Crne Gore, danas je u povodu „Dana a Bošnjaka Kosova“, u Domu kulture Xhemail Berisha u Prizrenu,  održana Svečana akademija.

Pored predstavnika iz političkog i Nevladinog sektora Bošnjaka Svečanoj akademiji su prisustvovali i predstsvanici vlade Kosova, među kojima premijer Hashim Thaqi, ministri Mahir Jagdjilar i Enver Hoxhaj, zamjenici ministara, predstavnici Vlade Crne Gore, na čelu sa potpredsjednikom vlade Rifatom Rastoderom, predstavici mešihata islamske zajednice u Srbiji, predtsavnici međunarodne zajednice, OSCE-a i KFOR-a. Skup je otvorio Sadik Idrizi, poslanik u kosovskom parlamentu.

Predsjednik "Organizacionog odbora proslave Dana Bošnjaka Kosova", poslanik Džezair Murati je u svom izlaganju potencirao da su "Bošnjaci na Kosovu isto toliko dugo, ni manje ni više, no što su i drugi narodi koji u njemu žive", te da je ovo veličanstveni skup.

Premijer Kosova Hashim Thaqi koji je skup na svečanoj akademiji pozdravio na bosankom jeziku, rekao je da su "Bošnjaci primjer uspješne integracije u kosovsko društvo, te da će se Dan Bošnjaka Kosova zauvjek slaviti kao praznik države Kosova."

Predsejdnik SO Prizren dr. Ramadan Muja je kazao kako je "srećan što u multietničkom Prizrenu živi bošnjačla zajednica koja se uspješno uklopila u sve društvene tokove".

Rifat Rastoder, potpredsjednik Skupštine Crne Gore je u svom obraćanju pohvalio organizatore i bošnjačku zajednicu na očuvanju identiteta, kulture i iobičaja.

"Ovo je neočekivano i izuzetno zadovoljstvo. Moram zahvaliti što činite da sačuvate bošnjački identitet. Što činite na pravi način, ne patetikom i animensiranjem nad svojom sudbinom, njego ljepotom i stvaralaštvom", kazao je potpredsejdnik Vlade Crne Gore. 

Nakon obraćanja ostalih članova državne delegacije Crne Gore i pretstavnika Mešihata islamske zajednice u Srbiji, uslijedio je bogat kulturno-umjetniski program KUD-ova sa Kosova, Crne Gore i Sandžaka.