Ambasador SAD u Prištini Christopher Dell ocjenio je da će integracija Srba dopinjeti jačanju demokratije na Kosovu.

Dell je gostujući u programu KIM radija rekao da je Kosovu i dalje potrebna pomoć međunarodne zajednice i da Priština treba mnogo da učini za razvoj demokratskih institucija u čiji rad, kako je rekao, treba da se uključe sve zajednice kako bi mogle da ostvare veći stepen demokratije.

"Kosovo danas ne bi moglo da funkcioniše bez prisustva međunarodne zajednice, ali se njena pomoć u stvari sastoji u tome da pruži resurse neophodne da ovo društvo i dalje napreduje ka vremenu kada će moći da funkcioniše i samostalno", rekao je američki ambasador.

Dell je rekao da je sporazum Eulexa i MUP-a Srbije o saradnji koristan za sve strane a da je u javnosti loše protumačen jer je "previše ispolitizovan".

Američki ambasador takođe smatra da je decentralizacija dobra za budućnost svih na Kosovu i da bi učešće Srba na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti zakazale za 15. novembar pomoglo u boljoj organizaciji njihovog života, ali da "prepreku u tom procesu u velikoj mjeri predstavlja zvanični Beograd".

"Beograd je sam po sebi kontradiktoran zato što i sami shvataju da je ovaj sistem održavanja paralelnih struktura na Kosovu neodrživ. Postoje neke političke opcije koje, iz samo sebi znanih razloga, i ne sigurno na korist srpskog stanovništva, ovdje prave poteze koji služe samo zarad promovisanja ličnih partijskih ciljeva", ocjenio je Dell.