Predsjednik Republike Kosovo, Fatmir Sejdiu, podnio je u ponedjeljak ostavku na mjesto predsjednika Kosova.

Sejdiu je to saopštio tokom javnog obraćanja medijima. On je donio ovu odluku na osnovu odluke Ustavnog Suda Kosova, po kojoj je on ozbiljno prekršio Ustav, tako što je držao dvije pozicije, poziciju predsjednika Kosova i poziciju predsjednika Demokratskog saveza Kosova.

Kosovski ustavni sud je ocjenio da je zamrzavanjem funkcije predsjednika stranke Demokratski savez Kosova (LDK), Sejdiju prekršio osnovni zakon.

"Danas sam podneo ostavku sa mjesta predsednika Republike Kosova“, rekao je Sejdiju.

„...Verovao sam da držeći poziciju predsjednika Demokratskog Saveza Kosova, a ne obavljajući tu funkciju, kako Ustav određuje, ne kršim Ustav. Međutim, Ustavni Sud je mislio drugačije, i poštujem tu odluku, nezavisno od činjenice da mi još nije predata presuda sa obrazloženjem“, kazao je Sejdiu tokom obraćanja.

Sejdiu je odluku preneo i Predsedništvu Demokratskog saveza Kosova, koja je pozdravila njegovu odluku, ocenivši je visokim moralnim činom.

LDK je otpočeo kampanju za izbore unitar partije, te je ovom prilikom izrazila ubeđenje da će sa njenim liderom ojačati kao politička partija.

Prvi podpredsednik ove partije, Eqrem Kryeziu, rekao je da ova partija očekuje da će Sejdiu postati njen aktivan predsednik.

“On je dobrodošao da bude aktivan predsednik naše partije”, kazao je Kryeziu.

Ustav Kosova obavezuje Predsednika Skupštine Kosova, u ovom slučaju Jakupa Krasniqija, da vrši dužnost predsednika Republike Kosova.

Moralna odluka

Krasniqi je pozdravio odluku predsednika Sejdua i zahvalio mu se za dat doprinos tokom važnih demokratskih procesa na Kosovu, i obećao građanima Kosova da neće biti institucionalne krize, te da su ovo politička i demokratska dešavanja predviđena i po Ustavu.

„Garantujem građanima Kosova, političkim partijama, institucijama i civilnom društvu, da neće biti institucionalnog vakuuma, i da će svaki naš potez biti u skladu sa Ustavom i u interesu naše zemlje i građana“, kazao je Krasniqi, dodajući da će veoma brzo sazvati sastanak političkih subjekata Kosova, kako bi se odredili dalji koraci delovanja.

Na ostavku predsednika Sejdiua reagovali su mnogi domaći i međunarodni zvaničnici na Kosovu.

Premijer Hashim Thaçi je u svom pismenom reagovanju kazao da je “Ustav Republike Kosova izvor demokratije Kosova, te da je njegovo poštovanje obaveza svih”.

"Sve buduće odluke institucija Republike kosova biće u skladu sa Ustavom, zakonima i potrebama naše zemlje i našeg društva“, navodi se u saopštenju premijera Kosova.

Šef Međunarodne Civilne Kancelarije Piter Fejt (Ptere Feith) zahvalio se Sejdijuu i pozvao na glatku tranziciju.

"Pozdravljam odluku Dr. Sejdijua nakon proglašenja sudske odluke. Želeo bih da se zahvalim Dr. Sejdiju na njegovom radu i privrženosti prema narodu i Republici Kosovo tokom njegovog predsedavanja. On je bio ključni lider u istorijskom trenutku i pozdravljam njegova dostignuća“, navodi se u saopštenju šefa Međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu.

Fejt je pozvao političke lidere da pokažu liderske sposobnosti u nacionalnom interesu i izrazio uverenje da je politički sistem Kosova više nego sposoban da preduzme neophodne korake da bi obezbedio institucionalni kontinuitet.

Kosovski analitičar Krenar Gashi ostavku Sejdijua ocenjuje moralnim činom, koji je dobrodošao za Kosovo, a posebno kada se uzme u obzir da na Kosovu ima političara i ministara koji su pod istragama za teška krivična dela a koji nisu podneli takve moralne ostavke.

“Smatram da Kosovo neće imati institucionalne krize zato što Ustav jasno predviđa šta se može desiti u slučaju odsustva predsednika. Istovremeno, ne predviđam neku veliku političku krizu, naročito kada se uzme u obzir činjenica da su se partneri aktuelne vladajuće koalicije, Demokratska partija Kosova i Demokratski save Kosova, u njihovom dogovoru jasno su se izrazili da LDK zadržava mesto predsednika, i sada se očekuje da će LDK izaći sa novim kandidatom za mesto šefa države”, kazao je Gashi.

RSE