CIK je objavila preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra. Najviše glasova osvojila je vladajuća Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija.

Na osnovu rezultata izbora održanih za lokalne organe najviše opština osvojila je Demokratska partija Kosova, DPK, Hashima Thaçija. Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova ova partija je prva u 16 opština.

Prema rezultatima se vidi da je Demokratski savez Kosova, LDK, najviše glasova dobio u osam opština, dok je Alijansa za budućnost Kosova pobednik u šest opština.

Stranka iz srpske zajednice koja učestvuje u Skupštini i Vladi Kosova, Samostalna liberalna stranka je osvojila većinu u tri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.  

Demokratski savez Dardanije, Demokratska partija turaka i Građanska incijativa za Ranilug pobednici su u po jednoj opštini.

{gallery}galerije/izbori{/gallery}

Predsednica CIK-a, Nestrin Lushta je rekla da još uvek nisu izbrojani glasovi u dvadeset glasačkih mesta u opštini Prizren gde je, kako je rekla bilo nepravilnosti. 

Prema njenim rečima CIK će do kraja nedelje saopštiti konačne rezultate prvog kruga izbora za predsednike opština i konačne rezultate za odbornike skupština opština. Drugi krug lokalnih izbora biće održan 13. decembra.

Upitana šta će biti sa neregularnostima koje su prijavile neke partije, Lushta je kazala da nema dovoljno informacija o takvim slučajevima i dodala da će komisija za žalbe to rešavati. Ona je još istakla da u nekim biračkim mestima još nisu prebrojani glasovi, ali da je njihov broj minimalan te ne može uticati na konačne izborne rezultate.

U mnogim opštinama ići se u drugi krug glasanja.  

NEMA GUBITNIKA IZBORA?

Sve glavne političke partije na Kosovu kažu da su pobedile na lokalnim izborima. Jedna se raduje zbog pobede u velikom broju opština, druga se ponosi pobedom u glavnom gradu, dok treća kaže da je udvostručila procenat biračkog tela. Koliko će se onda promeniti politička scena?

Na osnovu rezultata lokalnih izbora nijedna partija sebe ne vidi kao gubitnika. Prema podacima Centralne izborne komisije najviše glasova na izborima za predsednike opština osvojila je vladajuća Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija. 

PDK je takođe saopštila da je ukupni pobednik izbora, pošto je osvojila najviše glasova na nivou Kosova. Ali i druge partije su postigle uspeh, bilo da su dobile neke opštine ili osvojile više glasova u odnosu na prethodne godine. PDK je zadovoljna kako organizacijom izbora tako i pobedom, kaže njen portparol Blerand Stavileci. 

“Pored toga što smo potvrdili vlast u 18 opština, dobili smo još tri opštine i to potvrđuje našu pobedu”, kaže on.

Partner PDK u vladajućoj koaliciji Demokratski savez Kosova, LDK, očekivao je bolje rezultate u nekoliko opština. Ali i ova stranka smatra da je pobedila. Portparol Vehbi Miftari. 

“Smatramo da su izbori potvrdili politički kocept i tradicionalnu vrednost DSK. Ima rezultata u nekim opštinama koje nisu povoljni po nas, ali imamo povećanje podrške na nivou Kosova”, ističe Miftari.  

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova smatra da je popravila ukupni plasman, pošto je već u prvom krugu osvojila 4 opštine. Generalni sekretar Alijanse Burim Ramadani kaže da je stranka na čijem je čelu Ramush Haradinaj.  

“Alijansa za budućnost Kosova je pobedila na ovim izborima pošto je povećala podršku za 100 % i to je ono što smo očekivali i najavljivali 6 meseci, očekivali smo da udvostruči podrška i da se politička scena rekonfiguriše”, rekao je Ramadani. 

Politički analiticar Driton Ljajći se slaže da je jedina promena na ovim izborima upravo veća podrška koju je dobila Alijansa. 

“Rezultat je kao i pre dve godine. DPK je i dalje prva, Alijansa je izašla iz začarnog kruga da važi samo za regionalnu partiju, dok je najveći gubitnik DSK pošto je izgubio dve ili tri opštine koje je dobio na prošlim izborima”, smatra Lajqi. 

Mnogi poznavaoci prilika veruju da sledi novo raspoređivanje snaga na lokalnom nivou, koje bi moglo uticati na centralnu vlast. Ramadani je ubeđen da slede promene.

“Izgleda da će se parlamentrani izbori održati u narednih šest meseci što zbog gubitka legitimiteta vlasti ili zbog političkih promena na Kosovu”, smatra Ramadani. 

Iako veruje da će biti rekonfiguracije Miftari ne smatra da će biti narušena aktuelna koalicija između PDK i LDK. 

“Rezultate lokalnih izbora ne treba vezivati sa radom vladajuće koalicije”, ističe Miftari. 

DPK je ubeđena da neće biti prevremenih izbora. Staviljeci kaže da međusobne kritike koalicionih partnera neće uticati na njihovu zajedničku upravu.  

“Predsednik ima legitimno pravo da odluči o parlamentarnim izborima. Koalicija će i dalje biti stabilna i funkcionalna”, smatra on.

I Driton Lajqi ne veruje da je u interesu Kosova da se promeni politička scena na centralnom nivou.. 

“Takvih zahteva nema ali ni rezultata koji bi postavili pitanje razmatranje rada aktuelne koalicije”, kaže Lajqi. 

Mnogi analitičari kažu da dve partije na vlasti nakon izbornih optužbi treba da promene svoju strategiiju na centralnom nivou te da nastave koaliciju ili da svako krene svojim putem. 

Izvor: RSE