Kfor je saopštio da sumnja da su njegovi pripadnici proteklih godina bili umješani na Kosovu u šverc goriva, utaju poreza i zloupotrebu ekonomskih ovlašćenja.

Eulex je sa pripadnicima carine Kosova ranije uhapsio 5 osoba, prilikom pretresa lokacija više kompanija na Kosovu obuhvaćenih istragom o organizovanom kriminalu.

Radi se o kompanijama i njihovim predstavnicima za koje se sumnja da su krijumčarili gorivo, izbjegavali plaćanja poreza i zloupotrebili ekonomska ovlašćenja, navodi se u saopštenju Eulexa.

Kfor dodaje da podržava istragu Eulexa i drugih nadležnih organa.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima, a izveli su je pripadnici Izvršnog odeljenja Eulex policije i službenici carine Kosova.

Pretresi su izvršeni u nekoliko stambenih objekata i u četiri kompanije. U saopštenju se ne navodi o kojim se kompanijama radi, niti navodi identitet uhapšenih.

Nakon sprovedenih pretresa, tužilac Eulexa iz Okružnog Suda u Prištini odobrio je hapšenje i policijsko zadržavanje pet osumnjičenih osoba.

Dvije osobe za koje postoji sumnja uključenosti u kriminal se trenutno nalaze u inostranstvu.

Kfor pozdravlja sprovodjenje detaljne istrage kao i da u slučajevima gde ima neoborivih dokaza, kriminalci budu izvedeni pred lice pravde, bilo da se radi o osumnjičenima sa Kosova ili su pripadnici drugih nacija.