Većina žitelja Kosova smatra da bi Beograd i Priština trebalo da otvore dijalog ali, ne o statusu ili podjeli, pokazuju najnovija istraživanja.

U istraživanju Kluba za spoljnu politiku i Foruma 2015 ističe se Srbi i Albanci smatraju smatraju da bi teme razgovora trebalo da budu problemi nestalih i sloboda kretanja.

U analizi rezultata istraživanja se navodi da ispitanici iz obje etničke grupe smatraju da treba razgovarati i o sjeveru Kosova i položaju Albanaca u Srbiji.

Afirmativni stav prema razgovorima dolazi i kao potreba za kultivisanjem odnosa sa zemljama, prijateljima Kosova, dodaje se u analizi.

"Oko 60 odsto ispitanika ocjenjuje buduće razgovore kao prihvatljive", ističe se u ovom istraživanju, koje ima za cilj procjenu raspoloženja kosovskih gradjana za moguće pregovore izmedju Prištine i Beograda.

Isto istraživanje je pokazalo da je lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti najprihvatljiviji političar za kosovske Albance.

Kurti je najprihvatljiviji uprkos njegovim stavovima protiv razgovora sa Srbijom, što, objašnjava se u analizi istraživanja, pokazuje koliko raste masa gradjana koji su razočarani pregovaračkim procesima.

"Postoji osjetan rast mase koja se protivi pregovorima. To se može objasniti i činjenicom da je, prema istraživanju, najomiljniji lider za kosovare Aljbin Kurti".