Francuska i Njemačka su u utorak u Bruxellesu osudile stalni porast zahtjeva za azil na njihovom teritoriju i zatražile od svojih evropskih partnera da poštuju zajedničke propise kako bi se zatvorio "evropski supermarket za azil".

"Francuska ima, kao i izvjestan broj drugih partnera, pravu nacionalnu azilantsku krizu", upozorio je francuski ministar za imigracije Eric Besson na skupu evropskih ministara u Bruxellesu.

"Ta situacija je neodrživa, iako traženje azila na svjetskom nivou ne raste, a u Evropskoj uniji je relativno stabilno", kazao je on.

Francuska i Njemačka su dvije od pet prvih zemalja na svijetu koje su destinacija tražitelja azila, ističe se u zajedničkom dokumentu.

"Zahtjevi za dobivanje azila u Francuskoj su porasli za 43 posto u dvije godine i za 12,5 posto od početka godine", precizirao je Eric Besson. U isto vrijeme, "u nekim zemljama je traženje azila smanjeno do krajnjih granica".

Francuska će, međutim, poštovati svoje obaveze: "Odlučio sam da osiguram još 1.000 dodatnih smještajnih mjesta do 1. jula i nađem nova sredstva za Francuski ured za zaštitu izbjeglica i apatrida.

Ali, Pariz i Berlin žele da "zatvore evropski supermarket za azil", kazao je on.

"Treba da je jasno, za neke je traženje azila pokušaj da se zaobiđu evropski propisi o reguliranju imigrantskog priliva, a ta tendencija raste", kazao je Besson, pristalica "ubrzanih procedura za odbacivanje neosnovanih zahtjeva".

"Pravo na azil će biti trajno sačuvano samo ako države Unije raspolažu sredstvima da onemoguće zloupotrebe", ističe se u zajedničkom francusko-njemačkom dokumentu.

Ambiciozni projekt da EU ostvari zajednički režim za pravo na azil u 2012. godini blokiran je već godinu dana. Belgija se ipak nada da će naći kompromis da deblokira više tekstova o tom pitanju tokom svog predsjedavanja Unijom koje se završava krajem decembra.