Dva dana nakon incidenata u Mitrovici, kada je povređeno sedam osoba, od kojih jedan pripadnik kosovske policije i jedan pripadnik EULEX-a, bezbjednosna situacija u Mitrovici je mirna, kažu nadležni iz policije.

Posljednji međuetnički incident između Albanaca i Srba na mostu nad rekom Ibar bio je jedan u nizu incidenata koji su se desili na sjeveru prošle sedmice, nakon masovnih svađa između građana, eksplozije koja je uništila policijska vozila i ubistva jednog Albanca.

Ministar unustrašnjih poslova, Bajram Rexhepi, kaže za RSE da ovakva napetost situacije može indirektno da utiče i na razgovore između Prištine i Beograda, gdje se očekuje da će jedna od tema da bude i rješavanje problema sjevera zemlje.

"Na indirektan način mogu se prouzrokovati tenzije iako se ova situacija direktno ne veže sa budućim razgovorima, ali uvijek postoji negativni potencijal na sjeveru, tako da su i male varnice dovoljne da se prouzrokuje nasilje kao što se to desilo prije dva dana u Mitrovici. Takva situacija može imati negativni uticaj na indirektan način tokom budućih razgovora za saradnju između dvije nezavisne države, a radi zajedničkih interesa", kazao je Rexhepi.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova takođe navodi da je preduslov za bezbjednost, funkcionisanje reda i zakona ukidanje ilegalnih bezbjednosnih struktura, te da će se poduzeti mjere protiv onih koji su dio i kosovske i srpske policije.

Rexhepi međutim dodaje da su ideje o specijalnom statusu za sjever političke tendencije Srbije i radikalnih partija na sjeveru, te naglašava da je stav Vlade Kosova po tom pitanju veoma jasan.

"Odluka je Vlade Kosova da van Ahtisarijevog paketa ne postoje druge alternative i nećemo prihvatiti ostale oblike rješavanje situacije. Ovo je maksimalni kompromis koji je postignut sa međunarodnom zajednicom", kaže Rexhepi.

Razgovori sa Beogradom će se dogoditi sa ili bez incidenata na sjeveru, ocjenjuje politički analitičar Agron Bajrami.
 
On dodaje da je moguće da će pitanje Mitrovice, ili uopšte pitanje sjevera Kosova, biti jedna od glavnih tema budućeg dijaloga, ali dodaje da je zabrinjavajuće učešće Srba u razgovorima o specijalnom statusu sjevera zato što je to prije svega unutrašnje pitanje Kosova.

"Problem je taj što se ovo unutrašnje pitanje Kosova može diskutovati sa Srbijom, sa susjednom zemljom, tako da mislim da će ovo prouzrokovati političku nestabilnost i to bi bilo negativno za nas jer ne smatram da Srbija ima pravo da se mješa u unutrašnja pitanja Kosova," kazao je Bajrami.

U međuvremenu, Vlada Kosova je izrazila spremnost za tehničke razgovore sa Srbijom, poštujući princip razgovora između dveju jednakih država.
 
Pozivajući se na posljednju rezoluciju o Kosovu na Generalnoj skupštini UN-a, premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio da je ona odredila linije saradnje između Kosova i ostalih zemalja, uključujući i Srbiju.

“I ova rezolucija određuje da će se svaka saradnja sa Srbijom graditi na bazi dveju nezavisnih, suverenih država, kako bi se izgradili novi međususjedski i međudržavni odnosi”, kazao je Thaçi.

RSE