Evropska unija (EU) je na današnjem neformalnom sastanku šefova diplomatije napravila korak naprijed u odnosu prema Turskoj, ali nije jasno da li je to i pomak ka članstvu u Uniju.

Evropski šefovi diplomatija pozvali su na današnji sastanak u Brisel i turskog ministra Ahmeta Davutoğlua i predložili da Brisel i Ankara pojačaju saradnju u rješavanju nekih od, kako su naveli, ključnih svjetskih problema.

Jedno od takvih interesnih područja je BiH, drugo nuklerana strategija Irana, a treće je politički razvoj na Bliskom istoku. "Kad bi u ovim pitanjima EU i Turska nastupale zajednički u međunarodnoj areni, bila bi to moćna kombinacija", rekao je britanski šef dilomatije William Hague.

Iako su članice EU složne u želji za bližim odnosima sa Ankarom, podijeljene su u vezi krajnjeg cilja koji bi bio ponuđen Turskoj.

Velika Britanija, veliki turski prijatelj, zalaže se za ubrzanje pregovora o članstvu Turske u EU, dok su Njemačka i Francuska danas potvrdile da žele "blisko partnerstvo" sa zvaničnom Ankarom, koje ne bi završilo punopravnim članstvom.

Njemački ministar Gido Vestervele rekao je da bi EU bilo "najbolje da gradi svoj odnos sa Turskom, umjesto da se bavi pregovorima o članstvu Turske u EU". Stav Njemačke da Turska ne bi trebalo da postane punopravna članica Unije, podržao je i francuski ministar Bernard Kouchner koji je rekao da nije čuo argumente zbog kojih bi Francuska promijenila svoj stav u korist članstva Turske u EU.

Finski šef diplomatije Alexander Stub rekao je u neformalnom razgovoru sa novinarima da "Turska na međunarodnoj sceni ima veću težinu nego EU". "Turska spada među pet najvažnijih zemalja svijeta. Ona je globalno važan igrač i mi moramo s njom da sarađujemo u pitanjima spoljne politike i bezbjednosti", rekao je Stub.

Na današnjem polugodišnjem nezvaničnom skupu ministara inostranih poslova, koji je i jedan od najznačajnijih sastanaka, razgovaralo se i o nezadovoljstvu koje je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton, a i kasnije u izjavi novinarima iskazao ministar inostranih poslova Turske.

Davutoğlu je rekao da je "teško razvijati stratešku viziju velikog partnerstva o važnim pitanjima sa Evropom, kad Evropa nije napravila ni korak naprijed u pregovorima Turske o punopravnom članstvu".

"Partnerstvo koje EU nudi Turskoj, pošto uzima u obzir sve veću ulogu moje zemlje na diplomatskom planu, ne može da nadoknadi napredak u pregovorima", rekao je Davatoglu novinarima u Briselu.

Turska je predala zahtijev za članstvo u EU još 1987. godine, kandidaturu je dobila 1999. godine, a pregovore o članstvu započela je 2005. godine, istovremeno sa Hrvatskom. Očekuje se da Hrvatska završi pregovore u prvoj polovini 2011. godine, dok se Turska od 2005. godine nije suštinski pomakla.

Prema tvrdnjama diplomata, Turska nije napredovala zbog spora sa grčkim dijelom Kipra, sporosti unutrašnjih reformi i zbog suprostavljanja nekih zemalja EU ideji da postane punopravna članica.

Sarajevo-x.com