Nakon sinoćnjeg poraza košarkaške reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu od domaćina Turske, u Mitrovici je došlo do sukoba između Albanaca i Srba.

Dvije suprotstavljene strane bacale su jedna na drugu kamenje preko rijeke koja protiče kroz grad, javlja BBC. Do sukoba je došlo na glavnom mostu preko rijeke Ibar, a veći incident spriječile su lokalne i policijske snage Evropske unije, koje imaju misiju na Kosovu.

U neredima je povrijeđeno petero Srba, od kojih jedan teže. Dvadesetjednogodišnji Miloš Radeković iz Zvečana primljen je u bolnicu u sjevernom dijelu grada sa prostrelnom ranom u predjelu lijeve nadlaktice. Ustrijeljen je (u nogu) i jedan francuski policajac i oštećeno je nekoliko policijskih vozila.

Do sukoba je došlo nakon što je košarkaška reprezentacija Srbije poražena od Turske u Istanbulu u polufinalu košarkaškog Svjetskog prvenstva.

Velika grupa Albanaca je sa "svoje" strane rijeke Ibar nakon završetka utakmice izašla na ulice i počela uzvikivati "Turska, Turska". Tad su ih Srbi s druge strane rijeke počeli gađati kamenjem. Ubrzo je stigla policija i bacila suzavac te rasporedila snage na mostu.

"Srećom nije bilo direktnog sukoba između dviju grupa", izjavio je glasnogovornik policije, Besim Hoti.