Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv devet pripadnika jedinice "Šakali" zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška na teritoriji opštine Peć na Kosovu i ubojstva najmanje 43 albanska civila 14. maja 1999. godine, objavilo je u subotu to tužilaštvo.

Oni su, po navodima u optužnici, pri izvršenju krivičnog djela pokazali izuzetnu brutalnost i bezobzirnost jer su, između ostalog, ubistva vršili na okrutan i podmukli način, nerijetko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tijela veliki broj projektila, nakon čega su većinu tijela zapalili kako bi onemogućili utvrđivanje identiteta žrtava.

Na teret im se stavlja da su vršili oružane napade i pojedinačne činove nasilja kao i prijetnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke te otimanje osobne imovine, u namjeri sticanja osobne imovinske dobiti.

Optuženi su, na temelju dokaza kojima raspolaže Tužilaštvo, učestvovali u silovanjima, oduzimanje osobne imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocjenosti, spaljivanju porodičnih kuća, navodi se u saopštenju.

Glavni cilj je, dodaje se, bio širenje straha među albanskim civilima kako bi bili primorani napustiti mjesta svog prebivališta i preseliti se u Republiku Albaniju.