Specijalni status sjevera Kosova, poput Južnog Tirola u Italiji, mogao bi da bude jedna od posljedica kompromisa između EU i Srbije, navode prištinski mediji.

Koha ditore navodi da se za pronalaženje rješenja za sjever izvan Ahtisarijevog plana, prihvatljivog za Prištinu, već neko vrijeme diskutuje u diplomatskim krugovima.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Dardanije Naser Rugova smatra da veoma dinamična aktivnost srpske diplomatije i letargija i potpuna agonija Vlade Kosova uznemiravaju kada je u pitanju sjever Kosova.

Novo rješenje moglo bi uključiti veću finansijsku autonomiju sjevera, priznavanje četiri opštine kao posebne jedinice sa više ovlašćenja.

Model Južnog Tirola koji se spominje kao odgovarajuća opcija za primjenu na sjeveru Kosova nije prihvatljiv za opoziciju na Kosovu.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, koju citira Radio Dukađini, smatra da bi to mogla da bude opcija.

"Specijalni status za sjever, kao jedna vrste autonomije, onako kao što imaju mnogi regioni u mnogim evropskim zemljama, mogla bi biti jedna mogućnost o kojoj treba diskutovati. Ja dolazim iz Austrije i veoma mi je poznata situacija Južnog Tirola. Ovo je alternativa o kojoj se može razgovarati", kaže ona.

Lunačekova je navela da to ne znači promjenu statusa, niti teritorijalne pretenzije kao rezultat budućeg dijaloga Beograda i Prištine.