Teroristički napadi 11. septembra 2001. godine su bili serija koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine.

Prema zvaničnom izvještaju 911 Komisije, 19 osoba u službi Al Qaede, mreže militantnih islamističkih organizacija, je otelo četiri američka aviona.

Dva su udarila u Svjetski trgovinski centar (STC) na Manhattan-u u New York-u, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Žrtve se broje u hiljadama: 265 u četri aviona, 2.595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorških policajaca i 37 policajaca u Svjetskom trgovinskom centru, i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Najmanje 2.985 osoba je ukupno poginulo.

Devet godina nakon terorističkih napada 11. septembra na SAD, Al Qaeda i dalje djeluje, uz pomoć terorističkih ćelija ili povezanih grupa koje je insipirisala ideologija globalnog džihada.

Osama bin Laden ostaje prioritet

Predsjednik SAD Barack Obama uoči obilježavanja devete godišnjice napada na SAD izjavio je da je lider Al Qaede Osama bin Laden pobjegao "u duboku ilegalu" zbog američkih pritisaka na tu terorističku mrežu.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, Obama je rekao da najbolji pripadnici obavještajnih i specijalnih službi te zemlje rade danonoćno pokušavajući da uhvate Bin Ladena.

Američki predsjednik kazao je da jedan od glavnih prioriteta SAD ostaje hapšenje ili ubijanje lidera Al Qaede, odgovornog za osmišljavanje terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Hapšenje Osame bin Ladena bilo bi izuzetno važno za sigurnost SAD, iako ne bi riješilo sve probleme, ukazao je Obama.

Američki predsjednik rekao je i da je Al Qaeda "satjerana u ćošak", tako da je djelovanje te grupe veoma otežano.

Više o terorizmu u svijetu i u regionu devet godina nakon napada na WTC moći ćete čuti u našem regionalnom programu, u temi sedmice, a uskoro i pročitati na našoj web stranici.