Ujedinjene nacije ponudile su Beogradu i Prištini da učestvuju u organizaciji direktnih razgovora dveju strana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon pozdravio je usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN, kao i prijedlog EU da pomogne u procesu dijaloga dvije strane.

Ban je ponovo "ukazao na značaj dijaloga dvije strane kao sredstva za postizanje mira, bezbjednosti i stabilnosti" u regionu i "potvrdio ponudu UN da doprinese u tim naporima, u bliskoj saradnji sa EU", izjavio je jedan glasnogovornika generalnog sekretara UN.

Generalna skupština UN usvojila je sinoć prijedlog rezolucije o Kosovu koju je podnijela Srbija uz podršku Evropske unije.

Rezolucija koja je podnijeta povodom ocjene Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova usvojena je aklamacijom, bez glasanja.

Rezolucijom je Generalna skupština UN pozdravila spremnost EU da olakša proces "dijaloga između strana" i konstatovala da bi proces dijaloga sam po sebi bio faktor mira, bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi, navodi se u rezoluciji kojom se "prima na znanje" ocjena Međunarodnog suda pravde od 22. jula da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.