Britanski listovi se u petak osvrću na promenu teksta srpske rezolucije o Kosovu koja je usvojena u Generalnoj skupštini.

Financial Times piše da je Srbija "razvodnila" svoju rezoluciju kako ne bi ugrozila nade za ulazak u EU, dok Times podsjeća da joj na putu približavanja Evropi i dalje stoji prepreka u liku Ratka Mladića.

"Ovo je stvarni kraj ratova na Balkanu", piše Times uz zaključak da se Srbija složila da odustane od pružanja otpora nezavisnosti Kosova i dopusti albanskoj većini da konačno otpočne da oblikuje svoju budućnost.

Čini se, nastavlja list, da je iznenadna promjena srpskog stava uslijedila zbog želje Beograda da uđe u EU.

A u trenutku kada se Evropskom unijom teško upravlja, kada je ona podjeljena i ponestaje joj para, ohrabrujuće je za evropske lidere da čuju kako i dalje ima onih koji hoće da im se pridruže.

Times piše da EU vrši pritisak na Beograd i Prištinu da kroz dijalog razriješe praktična pitanja poput toga kako da kamioni sa Kosova mogu da ulaze u Srbiju i šta bi trebalo da stoji u školskim udžbenicima na teritoriji na kojoj živi i 10 odsto Srba.

Mnogi strahuju, ocjenjuje list, da će napredak biti spor, jer nijedna strana nema podsticaja da čini ustupke.

Srbiji će možda biti dozvoljeno da pređe na slijedeću stepenicu u približavanju EU i to u decembru, ali prepreku na tom putu i dalje predstavlja neuspjeh beogradskih vlasti da uhapse haškog optuženika Ratka Mladića koji se tereti za genocid.

Ipak, zaključuje Times, ovosedmični zaokret je priznanje moći podstreka i davanja primjera.

Srbija je vidjela kako Slovenija prosperira kao članica EU i da Hrvatska napreduje na tom putu. Čini se da je želja za pridruživanjem prevagnula nad gorčinom, zaključuje Times.