Predstavnici zvanične Prištine kažu da se usvajanjem rezolucije Srbije stvorila osnova za pozitivni pristup razgovorima između Prištine i Beograda, te navode da će se vrijeme razgovora i ostala pitanja diskutovati unutar kosovski institucija, kao i sa SAD-om i EU.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi sastao se u petak sa šefom delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom i tom prilikom izjavio da Vlada Kosova pozdravlja usvajanje rezolucije na Generalnoj skupštini UN-a te da to predstavlja političku legitimnost mišljenja MSP. On je takođe pozdravio i angažovanje SAD i EU oko rezolucije.

“Smatram da Rezolucija odražava potpunu spremnost za poštovanje MSP, što znači, da je stvorila potpunu osnovu za pozitivni pristup razgovorima, a to podrazumeva razgovor između dve suverene države i razgovor sa međundržavnim karakterom. Mislim da ćemo u ovom pravcu biti jasni, dok vreme razgovora i ostala pitanja diskutovaćemo unutar kosovskih institucija a posebno sa našim partnerima, SAD i EU”, kazao je Kuçi.

Šef delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Eduard Kukan rekao je nakon sastanka sa zamjenikom premijera Kosova da sada i Kosovo i Srbija imaju osnovu za pokretanje razgovora, što će normalizovati situaciju na terenu.

“Pričamo o dijalogu između Beograda i Prištine, o pitanjima koja bi pomogla da se stvore uslovi, koji bi bili profitabilni za obje države i što bi stvorilo atmosferu za veću stabilnost i pozitivna dešavanja na Balkanu. Važnost ove rezolucije je da sada oba partnera imaju osnovu i mogućnost da se angažuju za razgovore, koji će u dugoročnom planu stvoriti normalnu situaciju u ovom regionu”, kazao je Kukan.

Poraz režima u Srbiji

Milan Ivanović, jedan od lidera Srba na sjeveru Kosova, smatra da usvajanje modifikovane rezolucije Srbije o Kosovu predstavlja još jedan poraz aktuelne vlade što pogoršava položaj Srba na Kosovu.

“Ova rezolucija znači jedan novi poraz politike aktuelnog režima po pitanju Kosova i Metohije, i to je već kontinuitet tih poraza. Nama je to jasno već u dužem periodu, jer postojeća vlast već dve i po godine ne preduzima korake da bi sprovela nekada jedinstvenu, utvrđenu politiku prema Kosovu. Ovo je veliki neuspeh, težak poraz i drastično pogoršava položaj Srba na Kosovu i Metohiji. Razgovori o statusu Kosova prelaze na razgovore o statusu Srba”, kazao je Ivanović.

Momir Kasalović, predsjednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća kaže da usvojena rezolucija Srbije o Kosovu klasičan čin izdaje aktuelne vlasti te najavljuje da će pomoć potražiti kod ruskog ambasadora tako što će zatražiti od njega da se u sjevernom delu Mitrovice otvori ruski konzulat.

“Ovakav poraz Srbiji ne bi dopustila država koja je u pravom smislu te reči suverena. Ovo nije bila reakcija suverene države. Ovakvu izdaju zaista nismo očekivali. Hoću da istaknem da ćemo otići do ambasadora Ruske federacije i od njega zatražiti da se u severnom delu Kosovske Mitrovici otvori konzulat koji će biti u okviru Ambasade Ruske federacije u Beogradu”, rekao je Kasalović.

Negativno mišljenje o aktuelnoj vladi u Srbiji imaju i pojedini građani sjevernog dela Mitrovice. Radivoje Negojević kaže da se osjeća razočarano prema Beogradu što je dozvolio da mu države Kvinta i SAD kroje spoljašnu politiku.

“Osećam se postiđeno, posramljeno ali bez malodušnosti. Istovremeno sam i razočaran količinom snishodljivosti vlasti u Beogradu koja je dozvolila da joj Kvinta i SAD kroje spoljnu politiku i koja je dozvolila da je zaista iskreni saveznici kao što su Kina, Rusija i Indija i druge velike sile koje su pružale punu podršku Rezoluciji 1244, te su države obrukane. Srbija je izdala te države”, kaže Negojević.

Za Tatjanu Vujisić, usvajanje rezolucije neće promjeniti puno toga na terenu.

“Ovo ništa neće promeniti u životu ni Srba ni Albanaca na Kosovu. Kosovo će i dalje kao region, za mene nije država, imati najveću stopu nezaposlenosti, i dalje će mladi ljudi biti bez posla, tako da sve ovo što se dešava ne vidim da je poraz Srbije. Moj lični stav je da je Priština ovoliko dobro prihvatila ovu rezoluciju zbog svoje javnosti, iz prostog razloga što će EU od Prištine u narednim mesecima tražiti da srpskoj zajednici na Kosovu da mnogo veća prava nego što je do sad dala”, smatra Vujisić.

RSE