Dvanaest američkih vojnika uskoro će odgovarati za optužbe da su u Afganistanu ubijali civile iz zabave i skupljali njihove prste kao trofeje.

Jedna od najozbiljnijih optužnica za ratne zločine u toj zemlji, pišu svjetski mediji, govori o ubistvima sa predumišljajem trojice Afganistanaca (u januaru, februaru i maju ove godine), sakaćenju njihovih mrtvih tijela, posjedovanju ljudskih dijelova, otimanju hašiša od lokalnog stanovništva, konzumaciji droge i alkohola, zastrašivanju kolega vojnika i ometanju istrage.

Pet vojnika, koji imaju od 19 do 25 godina, optuženo je za udruživanje u tajni odred ubica te gađanje granatama ili odstrel civila. Još sedam ih je optuženo za zataškavanje i premlaćivanje novaka čija je prijava o nedoličnom ponašanju drugih vojnika dovela istražitelje do pješačke brigade Stryker koja je služila u provinciji Kandahar.

Prema iskazima koje su prikupili istražitelji, sve je počelo dolaskom narednika Calvina Gibbsa (25), navodno već iskusnog u sličnim strahotama, koje je, prema vlastitom hvalisanju, počinio dok je bio u Iraku.

Britanski Guardian piše kako su se on i Jeremy Morlock (22) ubrzo našli na istoj valnoj dužini i oformili grupu za rekreativno ubijanje. Sa njima je u svakom od ubistava bio drugi vojnik, a neki od njih tvrde da su bili prisiljeni učestvovati. U akciju su kretali nakon što bi spazili "odgovarajuću" metu i mogli na neki način zataškati napad. Na primjer, ostavljajući oružje uz tijelo goloruke mete. The Army Times objavio je da su se neki od njih fotografisali sa žrtvama.