Sjedinjene Američke Države "u potpunosti" podržavaju usvojenu rezoluciju o Kosovu koja je, prema riječima ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama (UN) Rosemary Di Carlo, u skladu sa međunarodnim pravom.

Naš dosljedan stav, rekla je Di Carlo na zasjedanju Generalne skupštine UN, jeste da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo.
 
"Ovo je trenutak da region Zapadnog Balkana krene napred i da Srbija i Kosovo nastave međusobni dijalog i put u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji", istakla je Di Carlo.
 
Usvojena rezolucija je "važan korak unapred" za mir i stabilnost na Balkanu, dodao je predstavnik Turske.
 
"Cijenimo korake koje je Srbija preduzela da bi se postigao dogovor oko teksta rezolucije, a Turska je spremna da pomogne svim stranama da uspostave konstruktivni dijalog", rekao je turski predstavnik.
 
Iran smatra da usvojena rezolucija predstavlja poziv svim stranama da riješe svoje sukobe dijalogom.
 
"Naglašavamo da svi sporovi moraju da se riješe mirno, u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje Povelje UN i zaštite integriteta država članica UN", rekao je iranski ambasador.
 
Venecuela smatra da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje Rezolucije 1244, ali podržava napore da se dvije strane ohrabre da nastave dijalog.
 
"U slučaju Kosova, moramo da budemo svijesni postojanja Rezolucije 1244 i njene suštine, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije", smatra predstavnik Argentine.
 
Predstavnik Perua je rekao da je važno naglasiti "konstruktivni duh i zrelost" Kosova i partnera u EU, što su se dogovorili o tekstu rezolucije koju je usvojila Generalna skupština UN.
 
Azerbejdžan smatra da jednostrane akcije nisu način za rješavanje teritorijalnih pitanja, jer je zaštita teritorijalnog integriteta osnovni princip UN, rekao je predstavnik ove zemlje.